A túlárazás és a túlkínálat miatt kivárnak a vevők

lakás Interjú egy ingatlanspecialistával – Ez várható 2018-ban a lakáspiacon!
Vágólapra másolva!
Lassabban kelnek most el az ingatlanok az I., II., XII. kerületekben, mint egy évvel korábban, hiszen az érdeklődőkre a kivárás a jellemző – jelzi a Balla Ingatlan friss, bel-budai ingatlanpiaci riportjában. A lassulás oka lehet a jövő évben nagyobb számban elkészülő újépítésű ingatlanok. A potenciális vevők egy része talán abban reménykedik, hogy csökkenni fognak az árak a használt lakások piacán. További ok lehet az eladó lakások túlárazottsága, ezért a vevők inkább kivárnak. Eközben a bérlakásoknál ismét kínálati piacról beszélnek a szakértők.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanpiaci kereslet megtorpanásban az is közrejátszik, hogy a hirdetők nagyon merészen árazzák be ingatlanaikat, elsősorban a különböző hirdetési portálokon látott átlagárak alapján. Ennek következménye, hogy miközben a hirdetési árak még lendületesen növekednek, a valós értékesítési árakat tekintve jóval szerényebb emelkedéssel találkozhatunk. A bérlakás piacon pedig úgy tűnik, elérkezhet az árcsökkenés időszaka.

Lassul a budai ingatlanpiac, nő az eladásra kínált lakások száma, a vevők inkább kivárnak Forrás: Origo

Visszájára sülhet el a túlárazás

Az ingatlanárak emelkedése ráerősített az eladók túlárazási gyakorlatára, mindez azonban a visszájára sülhet el. Már akadnak olyan ingatlanok, melyeket egyáltalán "nem tudnak mutatni" az ingatlanközvetítők, hiszen nincs rájuk érdeklődő a túlságosan magas ár miatt. De

még a reálisan árazott ingatlanok esetében is érezhetően lassabbá vált az eladás.

Sok helyszíni találkozót kell tehát egyeztetni, mire valaki ajánlatot tesz rá. Kivételt csak azok az ingatlanok jelentenek, melyek jól vannak árazva, és ez teljesen független attól, hogy mekkora az adott ingatlan mérete.

A kiváró ügyfelek természetesen nem az 1 millió forint környéki négyzetméterárakon kínált I. és II. kerületi újépítésű projektek átadására várnak. Ellenben

a XI. kerületi építkezések már a bel-budai részen is éreztethetik a hatásukat.

Többször kell mutatni az ingatlanosoknak a lakást, mire új tulajdonosra talál (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor konkrét értékesítési árakról még a szakértők sem szívesen beszélnek, mert túlságosan nagy mértékű a szórás egy adott területen belül is. Egy lakás értékét számos tényező befolyásolja, melyek közül csak az egyik az elhelyezkedés. Meghatározó például az is, hogy zajos, esetleg sötét a lakás, vagy kedvezőtlen a tájolása, de nagyon fontos, hogy milyen az épület állapota. Tehát hiába van jó helyen egy lakás, ha például nagyon rossz az alaprajza, akkor hosszú időt vehet igénybe, mire új tulajdonosra talál.

Minden körülményt figyelembe kell tehát venni, ha helyes árazásra törekszik az eladó.

Elsősorban a piaci ismeretekkel rendelkező szakemberek tudják megmondani, hogy adott ingatlan jelen pillanatban mennyit ér a piacon. Mindenesetre nem a kerületekre vagy városrészekre meghatározott átlagárak számítanak az ingatlanosok szerint.

Itt a bérlakáspiaci fordulat

A bérlakáspiacon mintha más szelek kezdenének fújni az elmúlt hónapokhoz képest. Ennek egyik jele, hogy meglehetősen nagy a kínálat bérbeadó lakásokból. Olyannyira, hogy

az ingatlanszakértők várakozásai szerint, csökkenni is fognak a bérbeadási árak.

Több a kiadó lakás a budai oldalon, mint ahány bérlakás-keresővel dolgoznak az ingatlanos szakemberek (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Ugyanis nincs annyi bérlakás-kereső, mint amennyi bérbeadó ingatlan található a belső budai kerületekben. Ennek oka az lehet, hogy az utóbbi egy-két évben rengetegen vettek befektetésként lakást, akik most ki akarják adni azt. Így 100 ezer forint felett az egyszobás lakásokra már nem nagyon van jelentkező, hiába jó állapotúak.

A bérbeadók szempontjából nehezedő helyzet nemcsak abból látszik, hogy a tulajdonosok elkezdték csökkenteni a bérleti díjakat,

hanem abból is, hogy egyre több kiadó ingatlant "hoznak be" az ingatlanközvetítő irodához, és kérik a közvetítők segítségét a kiadásban.

A közeljövő szempontjából a legfontosabb fejlemény az lesz, hogy a jövő évi újlakás-átadások eredményeznek-e változást a használt lakások piacán. Sokan érdeklődnek az újépítésű lakások iránt is, hiszen olykor csak kismértékben magasabbak a négyzetméteráraik, mint a használt piacon. Ez pedig a hagyományosan magasabb árfekvésű bel-budai ingatlanpiacra is hatással lehet.