Megvan, melyik országot kormányozzák a legjobban Afrikában

Utazás, 
Kreol dallamok, fűszeres rum: Mauritius, a valódi édenkert
Vágólapra másolva!
Idén is ugyanaz az ország végzett annak a listának az első helyén, mely Afrika országait kormányzati teljesítményük alapján rangsorolja. Így már ötödik éve mondhatják el országukról, illetve saját teljesítményükről Mauritius vezetői, hogy övék a kontinens legjobb kormányzású állama.
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika kapta a legmagasabb átlagos regionális pontszámot, de a lista abszolút első helyére idén is Mauritius került, immár ötödik éve, mint a legjobban kormányzott afrikai ország – áll a Mo Ibrahim Alapítvány közleményében. A szudáni-brit milliárdos üzletember alapította szervezet idén is több szempontrendszer összesített kiértékelése alapján hirdetett éves eredményt.

A kormányzaton a fókusz

A dúsgazdag üzletember 2006-ban hozta létre alapítványát, azzal a céllal, hogy az

független szervezetként monitorozza az afrikai országok teljesítményét,

és szükség esetén ajánlásokat fogalmazzon meg arra, hogyan lehetne előmozdítani a „jó kormányzást" a kontinens országaiban. Az alapítvány éves értékelésének eredményét szerte a kontinensen komolyan veszik, és

a globális gazdasági-politikai élet szereplői is az egyik legfontosabb irányjelzőként használják azt Afrika országaival kapcsolatban.

Az értékelés módszertanával több mint kétezer pont alapján alkotnak képet arról, milyen az adott afrikai országban az élet abban az évben, az előző évről rendelkezésre álló információk alapján. Különösen a törvényesség, az emberi jogok érvényesülése és a szolidaritás, a közbiztonság, valamint a fenntartható gazdasági fejlődés és az emberi erőforrásokba tett befektetések vonatkozásait vizsgálják.

Ötödik éve vezeti az összesített listát Mauritius Forrás: Thinkstock

Afrika elemzett 54 országa közül Mauritius kapta a legmagasabb összesített pontszámot, így 81,4 ponttal ez az állam áll az első helyen.

Közép-Afrikában voltak a legalacsonyabb, délen a legmagasabb regionális átlagok. Libéria és Sierra Leone idei kormányzati teljesítménye javult, míg Madagaszkáré jelentősen visszaesett.

Figyelemre méltó, hogy míg Ghána a konkrét kormányzati szektorra vonatkozó értékelésében megkapta a maximális 100 pontot, és az emberi jogok és a részvételiség kérdéseiben is jól teljesített (72 pont), addig a fenntartható gazdaság szempontjában csak 51 pontot kapott, ami lehúzta az összképet.

A lista utolsó helyén Szomália áll, 11,6 ponttal.

Piknik Mauritiuson Forrás: Kisgyörgy Éva

Egyéni teljesítményeket is értékeltek

Az egyéni politikusi teljesítményért járó díjat idén a Zöld-foki szigetek élén álló korábbi elnök, Pedro Verona Pires kapta. Az indoklás szerint

a demokratikusan megválasztott volt elnök példás módon töltötte ki hivatali idejét,

országa érdekeit szem előtt tartva, és rendezett hivatali és közigazgatási állapotokat hagyott maga után leköszönésekor.

A díjjal 5 millió dolláros pénzadomány is jár, melyet a díjazottnak 10 éves időtartamra elosztva folyósítanak, majd élete végéig további juttatásokat kap. A díjat korábban két évig senkinek nem ítélték oda – az alapítvány szerint ugyanis nem volt arra alkalmas jelölt a közelmúltban.