Ezért tették lapátra Afrika leggazdagabb üzletasszonyát

Isabel dos Santos
(FILES) This file photo taken on May 3, 2014 shows Angolan businesswoman and chief executive of Angolan state oil firm Sonangol Isabel dos Santos attending an art exhibition in Porto, northern Portugal. Isabel dos Santos, daughter of Angola's ex-president, was sacked as state oil chief, according to a statement released on November 15, 2017. / AFP PHOTO / PUBLICO / FERNANDO VELUDO
Vágólapra másolva!
Angola új elnöke, Joao Lourenco, egy héttel hatalomra kerülése után elbocsátotta Isabel dos Santost az állami tulajdonú olajvállalat elnöki pozíciójából. A dolog pikantériája, hogy ő az előző, lemondott államfő lánya.
Vágólapra másolva!

A Sonangol angolai állami vállalat éléről távozott Isabel dos Santos – 18 hónappal kinevezése után –, a szeptemberben lemondott angolai elnök, Jose Eduardo dos Santos lánya. Újabb csavar a történetben, hogy helyét az a Carlos Saturnino vette át, akit tavaly még ő maga rúgott ki.

A cégvezetés további tagjait is menesztik, az új államfő által beígért gazdasági reformoknak megfelelően.

Angola Afrika második legnagyobb olajtermelője, az ország nagyban függ a szénhidrogén-exporttól, és ennek köszönhető, hogy a gazdasága növekedésnek indult a 27 évig tartó háború után, amely 2002-ben ért véget.

Isabel dos Santos Forrás: AFP/Fernando Veludo

Lourenco elnök feltett szándéka – a három évvel ezelőtti piaci összeomlás után –, hogy csökkenti az ország olajfüggőségét.

Ezzel együtt az elnök villámgyorsan átalakította az állami cégek vezetőségét. Az elmúlt hetekben menesztette a központi bank fejét, az Endiama gyémántcég irányítóját és mindhárom állami médiavállalat igazgatótanácsát.

Elsősorban a Dos Santos család által létrehozott és a múltból itt maradt politikai és pénzügyi befolyás megtörését akarja elérni az új elnök, hiszen elődje, Jose Eduardo 38 évig vezette a nyugat-afrikai országot.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

A Dos Santos család becsült vagyona 2,5 milliárd dollár. Tulajdonosai Angola legnagyobb mobiltelefon vállalatának, az Unitelnek, egy szupermarketláncnak, és érdekeltségeik vannak a bankvilágban is.

A korábbi elnök bátyja, Jose Filomeno dos Santos egy 5 milliárd dolláros vagyonalap vezetője, amely elsősorban olajipari bevételekre támaszkodik és a pénzt ismert adóparadicsomokban pihenteti. Ez utóbbi állítást, vagyis az adóelkerülési vádakat az alap cáfolja.