A népszerű fiatalok lábai előtt hevernek a legnagyobb cégek

Vágólapra másolva!
A közösségi média terjedése egyre több új lehetőséget nyújt nem csak a hírességek számára, de azoknak is, akik szívesen osztják meg véleményüket másokkal a közösségi oldalakon keresztül. A vállalatoknak is gyorsan kell alkalmazkodniuk és meg kell találniuk a helyüket a digitális világban, hiszen a fogyasztói szokások teljesen megváltoztak a Facebook, az Instagram és a YouTube megjelenése óta. Egyre nagyobb szerephez jutnak az influencerek, akik képesek pusztán egy megosztott képpel befolyásolni sokak gondolkodását és döntését. Bemutatjuk, hogy a világmárkák hogyan használják a népszerű influencerek befolyását a közösségi médiában.
Vágólapra másolva!

Az influencerek sok követővel rendelkező közösségi média felhasználók, és ezért olyan termékeket és szolgáltatásokat is meg tudnak ismertetni, kedveltetni egyes célcsoportokkal, amelyek egyébként a hagyományos marketing csatornákkal elérhetetlenek a vállalatok számára. Nagy Vivien, a Fifty Pairs of Shoes, többszörös díjnyertes divatblog írója mutatja be a közösségi médiát az influencerek oldaláról.

Szántó Dénes a Jack Daniel's-t képviselő Brown-Forman Magyarország és Szlovákia régiójának portfólió brandmenedzsere pedig abban segít, hogy alaposabb képet kapjunk egy nagyvállalat működéséről és arról, hogy a különböző cégek, miként próbálják meg az influencerek segítségével elérni a digitális generációt.

Egyre felkapottabbak az influencerek Forrás: Fifty Pairs of Shoes

Az online népszerűség nem jön könnyen, keményen meg kell dolgozni érte. Az 500 millió napi aktív felhasználóval rendelkező Instagrammon pedig még a legtapasztaltabbak számára sem egyszerű a követők begyűjtése. Ennyi felhasználó mellett, annak aki valóban sikeres szeretne lenni, meg kell találnia a saját arculatát, közönségét, valamint napi szinten érdekes tartalmakat kell megosztania, amelyekkel a célközönsége azonosulhat, reagálhat rá.

Nagy Vivien számára a kitartás és a minőségre törekvés hozta meg az eredményt. Hozzátette, hogy nem lehet egyik napról a másikra sikeresnek lenni, és ugyan megélni lehet belőle, de meggazdagodni nem.

A Deloitte felmérést készített a Z generáció, vagyis az ezredforduló környékén születettek fogyasztói szokásairól.

A kutatásban szereplő fiatalok 47 százaléka mondta, hogy a döntéseit leginkább a közösségi média befolyásolja.

Girl Power #streetstyle #ootd #girlboss #lupsonastyle #gigiforvogueeyewear #vogueeyewear #showyourvogue

A post shared by Vivien Nagy - Blogger/Youtuber (@fiftypairsofshoes) on

Az összes többi korcsoportnál ez a szám mindössze 19 százalék. Ugyanakkor azok a vásárlók, akik a közösségi médiát is a vásárlási folyamat részeként kezelik, négyszer többet költenek társaiknál.

A Forbes rávilágít arra, hogy a tinédzserek 17-szer inkább reagálnak Youtube sztárok posztjaira, mint ismert közéleti személyiségekére. Érdekes az is, hogy a fiatal felnőttek 62 százaléka megfontolná egy olyan termék megvásárlását, amelyet egy általa kedvelt influencer oszt meg. Ezzel szemben egy hollywoodi hírességgel reklámozott termék, már csak kevesebb mint 50 százalékukat érdekelné.

Nagy Vivien, divatblogger Forrás: Fifty Pairs of Shoes

Ennek köszönhetően manapság az influencerek egyre felkapottabbak, hiszen ők tudják a leginkább megszólítani a fiatalokat.

Néhány éve még csak kisebb brandek és startupok kötöttek megállapodást velük, azóta viszont a legnagyobb cégek és világmárkák is előszeretettel használják az általuk kínált csatornákat a potenciális vásárlók elérésére. Szántó Dénes szerint ennek egyik oka, hogy a „befolyásolók” jól körülhatárolható imázzsal és kommunikációval rendelkeznek, ezáltal célzottabb elérést tesznek lehetővé a cégek számára. Ezért ha sikerül a megfelelő felhasználót kiválasztani, akkor természetesebb közegben tud megjelenni egy brand. Számukra azonban fontos az is, hogy az általuk célzott csoport nagykorú legyen.

Tavaly lett 150 éves a Jack Daniel's Forrás: Polyak Attila

A Jack Daniel's is hatékonyabbnak tartja ezt a fajta toborzást, hiszen könnyebb olyan közegben reklámozni egy terméket, amelybe az tényleg beleillik.

Például egy utazási iroda számára sokkal egyszerűbb megcéloznia egy olyan influencert, aki sokfelé utazik, mivel nagy valószínűséggel a követőinek többsége is szeret világot látni.

Azonban az influencerek sem reklámoznak mindent. Akárcsak a cégeknek, nekik is megvannak a feltételeik, amelyekkel elbírálják a felkéréseket. Nagy Vivien elmondta az Origonak, hogy csak olyan termékeket, vagy szolgáltatásokat népszerűsít, amelyet jól ismer, előtte kipróbált és egyezik a csatornái üzenetével. Emellett nagy hangsúlyt fektet a saját projektekre, tehát ő is szokott együttműködéseket kezdeményezni.

Hozzátette, hogy elutasítja a felkérést, ha az nem egyezik csatornái témájával.

Nagy Vivien, a Tezenis kampányban Forrás: Fifty Pairs of Shoes

Vivien a munkájának köszönhetően sokfelé eljutott már a világon. Kiemelte a Tezenis-szel való együttműködését, aminek keretében néhány bloggert elvittek Miamiba a cég új kollekciójának fotózására. A legbüszkébb a Chanellel való közös kampányra. A franciák nem ügynökségen keresztül vették fel vele a kapcsolatot, hanem egyenesen a párizsi irodájukból keresték meg az új Chanel 5-ös parfüm népszerűsítésére.

Szántó Dénes elmondta, hogy a Jack Daniel's életében is hatalmas változásokat hozott a közösségi média térnyerése. Kiemelte, hogy globális kutatások alapján a fiatal felnőttek 90 százaléka az online csatornákat, 60 százalékuk pedig a közösségi médiát tartja elsődleges információ-forrásnak, ezért ők is egyre inkább a digitális kommunikációra fókuszálnak.

A Jack Daniel's a Facebookot használja elsősorban, de mostanában már az Instagram is ott van az eszköztárban.

Idén, a márka alapítójának születésnapja alkalmából, több influencert és hírességet is felkértek egy közös kampányra. Görög Zita, Kiss Endi, a Hooligans dobosa, valamint a hazai Youtuber közösség egyik legkedveltebb figurája, Szirmai Gergő is részt vett a brand népszerűsítésében. Fontos szempont volt az influencerek kiválasztásánál, hogy a követőik a Jack Daniel's által megcélzott, tizennyolcadik életévüket betöltött korosztály legyen.

Szántó Dénes a Jack Daniel's-t képviselő Brown-Forman Magyarország és Szlovákia régiójának portfólió brandmenedzsere Forrás: Steweandboogee nagyapati istvan/Nagyapáti István

Nagy Vivientől főleg az Instagram posztokat szokták kérni a megrendelők, hiszen azzal pillanatok alatt meglehet szólítani a közösséget, ellentétben egy Youtube videóval, amelynek elkészítése sokkal időigényesebb. Szerinte egyébként a többi csatorna is ugyanolyan fontos, hiszen mindegyik másképpen, de megszólítja a követőket.

Az üzleti világ mellett a divatra is nagy hatást gyakorolt a digitalizáció.

Vivien elmondta, hogy az internet elterjedésével a divat világa csak nyert, ugyanis sokkal több információ áll rendelkezésre, amikor döntenünk kell gardróbunk vagy stílusunk kialakításáról.

Nagy Vivien, a Chupa Chups nyalóka kampányában Forrás: Fifty Pairs of Shoes

Szántó Dénest szerint is egyre hangsúlyosabb lesz a következő években az online és a közösségi média, de nem fognak teljesen eltűnni a hagyományos kommunikációs- és reklám csatornák sem. Az előttünk álló időszakban a kereskedelmileg fontos célcsoportokon belül jelentős túlsúlyba kerül majd az online médiafogyasztás.

Ez a változás már most is érzékelhető, mivel a legfiatalabb generáció teljesen másképpen használja a médiát, mint idősebb társai. Az ezredfordulósok 71 százaléka fogyasztja naponta a közösségi médiát és 76 százalékuk néz videókat online. Változnak a tévézési szokások is, hiszen míg a babyboomerek átlagosan napi három órát néznek TV-t, addig az ezredfordulósok már csak kettőt.