A bérkülönbségek miatt az év végéig már ingyen dolgoznak a nők

2017.11.16. 14:44

A társadalmi egyenlőtlenségek területeit és azok mértékét rendszeresen monitorozza a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD. Idei jelentésében három területet azonosít, ahol a legjelentősebb a nemek közötti különbség. A nőkkel szembeni erőszak, valamint a nem fizetett munkák egyenlőtlen eloszlása mellett rámutat a tartósan fennálló nemek közötti bérszakadék kritikus kérdésére. Az OECD megállapítása szerint még a fejlett országokban is hátrányba kerülnek a nők a bérezésnél.

Európai bérkülönbségek

Az Eurostat nemrég közzétett statisztikája alapján még mindig jelentős a bérkülönbség a férfiak és a nők között.

Nagy-Britanniában az ötödik legnagyobb a nemek közötti bérszakadék Európában – magasabb, mint Szlovákiában, Portugáliában és Svájcban. Ugyanakkor Észtországban a legnagyobb a különbség a férfiak és nők bére között: itt már szeptember 23-tól ingyen dolgoznak a nők az év végéig. A német nők október 11-től, míg az izlandi és finn nők október 30-ától dolgoznak ingyen.

IllusztrációForrás: Image Source/Image Source/Michael Cogliantry/Michael Cogliantry

Olaszországban és Luxemburgban van a legkisebb bérszakadék, ők csupán az év utolsó két hetében dolgoznak ingyen.

Ez a tanulmány a nemek közötti bérszakadék pusztító hatását tükrözi. Teljesen megdöbbentő, hogy a 21. században a nők továbbra is szenvednek ilyen pénzügyi megkülönböztetéstől, pusztán a nemük miatt" – nyilatkozta Adelle Kehoe, az Expert Market üzleti weboldal vezető elemzője.

Magyarország a középmezőnyben

Magyarországon a felsőfokú alapképzésben több nő (60 százalék) vesz részt, mint férfi és átlagosan jobb tanulmányi eredményeket is érnek el – ez az előny azonban a munkaerőpiacon szép lassan elolvad. A magyar nők átlagosan 9,5 százalékkal keresnek kevesebbet férfi kollégáiknál.

A helyzet Indiában a legrosszabb, ahol a nők munkája 56 százalékkal ér kevesebbet, mint férfi kollégáiké.

Hazánkban relatíve jó a helyzet a vezető pozíciók nemek közötti eloszlása tekintetében: a felmérés szerint a menedzseri székek 40 százalékában nők ülnek. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor még nyugtalanítóbb a nők bérhátránya: akár vezetőként, akár beosztottként miért keresnének kevesebbet férfi társaiknál?

IllusztrációForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az átláthatóság a kulcs

A munkaerőpiaci átláthatóság fontosságát támasztja alá a Profession.hu saját statisztikája, ami kimutatta, hogy a munkakeresők körében számszerűsíthetően sikeresebbek azok az álláshirdetések, amikben a nyitott pozícióban elérhető bért feltünteti a munkaadó. Az ilyen hirdetések száma ugyan növekvő tendenciát mutat, de arányuk még igen alacsony az összes feladott álláshirdetéshez képest: mindössze 3,8 százalék. Pedig a jelenlegi munkaerő-toborzási nehézségek mellett megéri a bértranszparencia, ugyanis 22 százalékkal több jelentkezőt generálnak azok a hirdetések, amik átláthatóvá teszik a munkabért – akár férfi, akár nő lesz a leendő munkatárs.

A fejvadász, illetve toborzási szolgáltatásunkat igénybe vevő partnereinkről egyértelműen elmondható, hogy a juttatási csomag tekintetében nem tesznek különbséget a női és férfi munkavállalók között. A szaktudást, tapasztalatot, nyelvtudást fizetik meg." – teszi hozzá a vezető hazai állásportál toborzási üzletágának vezetője, Szigeti Nikoletta.

Szerinte a problémát a hazai munkaadók egy része már felismerte és egyre több vállalat indít belső programot annak érdekében, hogy megszüntessék a cégen belüli egyenlőtlenségeket és növeljék a nők biztonságérzetét. Leginkább a versenyszférára jellemző, hogy a transzparencia stratégiai céllá vált: ez nem csak az átlátható szervezeti bérstruktúra kialakítását foglalja magában, de azt is, hogy a vezető pozíciókban növeljék a nemek közötti egyensúlyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK