A HSBC 300 millió eurós büntetést kapott

bank logok
--FILE--A view of a branch of HSBC in Ji'nan city, east China's Shandong province, 12 May 2016. A partnership including global bank HSBC launched a UK-China development and investment hub focused on fostering smart cities. The banking giant teamed up with the China Centre for Urban Development and engineering firm Arup Group in the initiative. The UK-China Smart City initiative will allow private companies to work with the Chinese government on challenges stemming from rapidly growing cities around the country. In a previous study by Arup researchers determined that the global smart cities market could grow to $408 billion by the year 2020. And China's economy was identified as a major driver of growth in the global smart cities market.
Vágólapra másolva!
A HSBC beleegyezett, hogy 300 millió eurós bírságot fizet, amiért segítettek az ügyfeleknek elkerülni az adót. Európa legnagyobb bankja már házon belül is vizsgálódik az ügyben, beszámolók szerint a gyenge cégen belüli felügyelet miatt történhetett meg mindez.
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok régóta vizsgálják a HSBC helyzetét. A bankot azzal vádolták, hogy segített a francia ügyfeleknek elkerülni az adókat. A büntetés befizetésével a vállalat számára befejeződik az ügy, azonban az egykori igazgató ellen további jogi lépések születhetnek.

A vizsgálat még 2014-ben kezdődött, amikor egy volt IT alkalmazott adatokat szivárogtatott ki francia ügyfelekkel kapcsolatban - írja a BBC.

A francia vizsgálóbizottság megállapította, hogy nagyjából 1,6 milliárd euró körüli összeggel trükközött a bank.

illusztráció Forrás: Imaginechina/Da qing - Imaginechina/Da Qing

A HSBC és a francia ügyészség között létrejött megállapodás, az első volt az új francia jogszabályok alatt.

A 2016-ban bevezetett törvény lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy bűnösségük elismerése nélkül állapodjanak meg az ügyészséggel.

A HSBC szóvivője elmondta, hogy a banknál örülnek, hogy sikerült megoldani ezt a több évvel ezelőtti ügyet.