Csődbe ment a dél-amerikai ország

Venezuela gazdaság gazdasági csőd Caracas tüntetés
Hundreds of thousands of protesters took to the streets in Caracas, Venezuela, on 26 October 2016 to demand a referendum to recall President Nicolas Maduro that has been blocked by the country's elections council. Photo: Manaure Quintero/dpa
Vágólapra másolva!
Venezula óriási bajban van, hiszen több hitelminősítő is részleges csőd besorolásba tette a dél-amerikai országot. A befektetőkkel való tárgyalások eddig semmilyen eredményt nem hoztak, leszámítva azt, hogy a tárgyaló feleket apró ajándékkal várták a venezuelaiak.
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő hétfő este elsőként minősítette csődkategóriába Venezuelát, egész pontosan annak hosszú távú devizaadósságát.

A döntést azért hozta meg a szervezet,

mert az ország két esetben sem tett eleget a fizetési kötelezettségnek.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a caracasi nemzetközi befektetőkkel folytatott tárgyaláson nem sikerült az üzleti partnereket meggyőzni arról, hogy az ország miképp szabadul ki a 60 milliárd dolláros adósságcsapdából - írja a Financial Times.

Nicolas Maduro miniszterelnök ebben a hónapban megnyugtatta a befektetőket, hogy az ország törekszik az adósságokat újrastrukturálni, de - vélhetően az USA szankciói miatt - ezek csak ígéretek maradtak.

Nicolas Maduro, Venezula miniszterelnöke Forrás: AFP/Leo Ramirez

Az S&P szerint Venezuela nem fizetett ki 200 millió dollárt

a 2019-es és 2024-es lejáratú kötvények után.

A késés hétfőn átlépte a 30 napos türelmi időt, így az már részleges csődnek minősül.

Így a „CC" minősítésű kötvényeket „D" kategóriába minősítette le a Standard & Poor's.

További pesszimizmusra adhat okot, hogy a hitelezőkkel folyó tárgyaláson csak egyetlen magas rangú politikus vett részt, de az alelnök Tareck El Aissami sem tett egyetlen konkrét javaslatot sem az adósság átrendezésére.

- mondta a tárgyaláson résztvevő egyik kötvényes.

Tüntetők Caracas utcáin Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Manaure Quintero

Sokat elmond a tárgyalások komolyságáról, hogy a CNBC szerint a venezuelaiak apró csokis és kávés ajándékcsomaggal kedveskedett a hitelezőknek, és nagyjából ez volt a legértelmesebb dolog, amit a venezuelai féltől kaptak.

A másfél órás tárgyaláson körülbelül 100 befektető vett részt,

ahol az egyik résztvevő szerint Aissami felolvasott egy közleményt, amelyben szidta a globális pénzvilág intézményét.

Leggfőképp azokat, aki szankciókkal sújtják az országot. Ilyen többek között Donald Trump, az Európai Unió és a Deutsche Bank is.

A Fitch Ratings és a Moody's is lépett, a két szervezet részleges csőd kategóriába sorolta a venezuelai állami olajvállalat a PdVSA helyi és a külföldi devizaadósságát.

Hogy pontosan mekkora bajban van Venezuela, arról korábban több cikket is írtunk.