Néhány óra múlva kezdődik a Szinglik Napja

2016 Singles Day Alibaba
(161113) -- BEIJING, Nov. 13, 2016 (Xinhua) -- Staff members take photos of a giant screen displaying total gross merchandise volume (GMV) of Alibaba's online marketplace Tmall for Singles' Day shopping spree in Shenzhen, south China's Guangdong Province. By 0 o'clock on Saturday, the total GMV of Tmall during Singles' Day has exceeded 120.7 billion yuan (about 17.78 billion U.S. dollars). (Xinhua/Shen Bohan)
Vágólapra másolva!
Hatalmas kedvezmények, rengeteg termék és ingyenes házhozszállítással kezdődik a kínai Alibaba által uralt Szinglik Napja. A Black Fridayhez hasonló ünnep, főleg Ázsiában örvend hatalmas népszerűségnek, de idén már a globális piacot is egyre inkább megcélozzák a webáruházak. Korábban már írtunk róla, hogy jelenleg a Singles Day az év legforgalmasabb kereskedelmi napja, bevételben és forgalomban is kenterbe veri az amerikai Fekete Pénteket. A sokak által várt nap elérkezett, néhány órán belül, magyar idő szerint 17 órakor pedig indulnak az akciók.
Vágólapra másolva!

A kínai eredetű Szinglik Napja 2009-ben indult, amikor az Alibaba hatalmas kedvezményeket kezdett ajánlani a vásárlóknak. A hétköznapi eredete viszont egészen az 1990-es évek elejéig vezethető vissza. A nankingi egyetem diákjai tartották meg először az „ünnepet”, és a társadalmi nyomást akarták leküzdeni, ami szinglik magányosságához köthető.

A Valentin-nap ellentéteként létrejött mozgalomnak november 11-ét, vagyis az év 11. havának 11. napját választották, pusztán azért, mert az 1-es szám remekül szimbolizálja a szingliket.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Fan jiashan

2017-ben a Szinglik Napja már nem csak azok számára fontos, akik nem találták meg a számukra megfelelő társat. November 11-ét már rengetegen ünneplik szerte a világon, és a legtöbben ezt a napot választják arra, hogy egy kicsit költsenek saját magukra is.

Az idén a Szinglik Napja meghaladhatja a 23 milliárd dolláros forgalmat. Az összes kedvezmény még nem ismert, hiszen az Alibaba csak a kezdéskor hozzá nyilvánosságra azokat. A Time szerint hatalmas akció lesz többek között a televíziókra, de olyan hétköznapi alkalmatosságokra is, mint például a zoknik.

Itt még tartott a visszaszámlálás 2016-ban Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Shen Bohan

Az Alibaba legnagyobb riválisa, a JD.com eddig csak kullogott a vetélytárs mögött.

Idén szeretnének változtatni a helyzeten, és még nagyobb szeletet kiharapni a képzeletbeli tortából. Az eddig bejelentett kedvezmények között szerepel például a Samsung S7 telefon, amit 800 dollár helyett, 400 ért szerezhetnek meg a vásárlók. A JD az előző évben az eladások 20 százalékáért felelt.

A idei Szinglik Napján több mint 60 000 márka fogja képviseltetni magát, többek között a Lulumelon, Adidas, Gap, Mac, Nike és a Zara.

Elemzők szerint idén várhatóan a ruhák iránt lesz a legnagyobb a kereslet. Azt a háztartási eszközök és a cipők követik. Az Alibaba egészen másképpen közelíti meg a dolgokat, mint a nyugati vetélytársai. Számukra nemcsak a kedvezmények fontosak, hanem az is, hogy a vásárlók jól szórakozzanak ezen a napon. Ezért az eseményt egy hatalmas, többórás rendezvény előzi meg, ahol világsztárok is fellépnek majd.

Jack Ma, az Alibaba vezére Forrás: AFP/Str

Az Alibaba a 2017-es Szinglik Napjára 140 000 cég 15 millió termékére ígér különböző mértékű kedvezményeket.

A Fortune szerint idén Dél-Korea is beszáll az országok és a webáruházak versenyébe. A két ország előző héten rendezte diplomáciai vitáit, amely márciusban már odáig fajult, hogy Kína betiltotta a Dél-Koreába szervezett turistautakat. A megállapodásnak köszönhetően Dél-Korea abba reménykedik, hogy sikerül visszacsábítani a kínai vásárlókat és velük együtt a pénzüket is.

Az Alibaba nem mindennapi kedvezménnyel is készül azoknak, akik szeretik az alkoholos italokat. 1,673 dollárért, 33 szerencsés vásárlónak egész hátralevő életében többet nem kell aggódnia azért, hogy nincs mit inni, vagy megkínálni a vendékeit, barátait. Havonta ugyanis 12 üveg baijiu nevű alkoholos italt fog nekik küldeni a cég, egészen haláluk napjáig.