Az idei az építőipar éve lett Magyarországon

épitkezés építőipar lakásépítés
dav
Vágólapra másolva!
A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat – áll a hitelbiztosítási piac meghatározó szereplője, az Euler Hermes friss szektorelemzésében. Az idei év második negyedévében 35 százalékot meghaladó mértékben nőtt a termelés volumene, és a kedvező tendencia várhatóan folytatódik az év hátralévő részében is.
Vágólapra másolva!

Az építőipari vállalkozások májusi szerződésállománya több mint 53 százalékkal volt magasabb 2016 azonos időszakához képest. A javulás több, egymástól független dolognak is köszönhető: az uniós finanszírozású, illetve az állami közbeszerzésű projektek magas száma, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) és a lakások áfacsökkentése. A növekvő kereslet és az ehhez kapcsolódó termelésnövekedés pozitív hatással van a szektor jövedelmezőségére is. Erre azonban jelenleg erős nyomást gyakorol az építőanyagok árának folyamatos növekedése és a képzett munkaerő egyre aggasztóbb hiánya.

Nagyott nőtt idén az építőipar Forrás: Origo

Rengeteg minden épül

Az építőipar folyamatos, fenntartható, hosszútávú növekedése az egyik legegyértelműbb jele egy ország gazdasági fejlődésének.

A 35 százalékos növekedés, amelyet 2016 és 2017 második negyedéve között a magyar építőipar elért, az uniós tagországok között is a legjobb eredmény.


Mindez ugyanakkor nagyrészt köszönhető az alacsony 2016-os bázisnak, illetve az állami és uniós beruházások magas szintjének. Így egyelőre kérdéses, a növekedés üteme mennyire lesz fenntartható.

Az elemzésből kiderül, hogy az épületek és az egyéb építmények esetében is komoly növekedés történt a vizsgált időszakban: az előbbi 27,2, míg az utóbbi 46,7 százalékkal tudott bővülni. Az épületek kapcsán elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sport- és oktatási létesítmények jelentették a növekedés alapját. Az egyéb építmények esetében a termelés az út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült.

Ez a kedvező tendencia várhatóan a 2017-es év hátralevő részében is folytatódik, mivel a szerződések száma emelkedik.

Az építőipari vállalkozások szerződésállományának volumenében például kiugró, 94 százalékos növekedés valósult meg, elsősorban az építményeknek köszönhetően.

Több probléma fenyegeti növekedést

Az elemzés rámutat arra, hogy a szektor további növekedését több probléma is nehezítheti. A képzett munkaerő hiánya egyre komolyabb problémákat okoz, és a más ágazatokhoz képest is szignifikánsabban növekvő bérek miatt, csökkenti a jövedelmezőséget.

Új építésű társasház Debrecenben Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az építőanyag-kapacitásokat a legtöbb esetben már akár 16-18 hónappal az építkezés megkezdése előtt le kell kötni jelenleg annak érdekében, hogy időben kezdődhessen a munka.

Ugyanakkor a magyar építőipar teljesítménye nemzetközi szempontból is figyelemre méltó: a kiadott építési engedélyek számán és az alapterület nagyságán alapuló mutató rekordnövekedést produkált idén.

Az Eurostat-elemzés szerint 2014 első negyedéve és 2017 első negyedéve között az EU-ban 26%-kal bővült, míg Magyarországon 181%-kal.

A jelentés kitér arra is, hogy bár az építőipar ágazatában, ebben az évben javult a fizetési fegyelem, a késedelmes fizetések aránya még mindig számottevő.