A globális gyógyszer-kereskedelmet is átrendezheti a sok áramszünet

puerto rico - gyógyszer - áram illusztráció
Vágólapra másolva!
Minden erőfeszítés ellenére, még mindig nem sikerült stabilizálni Puerto Rico villamosenergia-ellátását. A szigetnek korábban Elon Musk is közvetlenül ajánlotta föl a Tesla segítségét, emellett pedig úgy tűnt, a megfeszített munka meghozza gyümölcsét. Az utóbbi napokban azonban ismét a sziget szinte teljes területét sújtó áramszünetekről érkeznek hírek. Ha nem áll helyre hamarosan az áramszolgáltatás folytonossága, a nagy gyógyszergyárak egyszerűen összepakolnak, a világ medicinakereskedelme pedig átalakul.
Vágólapra másolva!

2018 az előrejelzések szintén a hurrikánok éve lesz. Nincs tehát sok idő arra, hogy a globális világ megfogalmazza az idei év természeti katasztrófái kapcsán levonható tanulságokat és megtegye a szükséges intézkedéseket. Puerto Rico még mindig sínyli a Maria hurrikán csapását, de ez nem csak az embereket érintő szociális probléma, hanem egyre nyomasztóbb gazdasági is. Ha nem lesz hamarosan stabil áramszolgáltatás, a világ egy részének gyógyszerellátása is bajba kerülhet.

Puerto Rico energiaellátási gondjai az USA exportjának bezuhanásához is vezethetnek Forrás: Shutterstock

Most tényleg elfújja a szél

Mindenkinek kezd fogyni a türelme a sziget áramellátási problémáival kapcsolatban, legyenek akár a helyi lakosok, akár a helyreállítást végző vállalatok vezetői, akár az amerikai kongresszus tagjai – különösen, ha az előbbiek nem jelennek meg az utóbbiak előtt a meghallgatáson, hogy számot adjanak a dolgok állásáról. Most viszont

a világ legnagyobb gyógyszergyártói jelezték, nagyon vékony már a cérna,

ha pedig mennek, azt az USA mellett, mindenütt megérezhetik a világon.

Puerto Ricóban van ugyanis számos multinacionális gyógyszergyár telephelye.

Az ott előállított készítmények az Egyesült Államok gyógyszerexportjának 25 százalékát adják.

Ha nem kerül minden vissza a normális kerékvágásba, annak komoly következményei lehetnek. Noha a világ nagy része ekként ismeri a mostani Puerto Ricó-i helyzetet, nem csak a villamosenergiához kapcsolódó közvetlen kiesésről van szó.

Puerto Rico még mindig nem zökkent vissza a megszokott kerékvágásba a hurrikán után Forrás: AFP/Ricardo Arduengo

A szigeten még a munkába járás is nehéz, hiszen az utak egy része még mindig nem járható.

Nehéz lebonyolítani akár csak egy egyszerű tankolást is vagy ATM-ből pénzt felvenni.

Interkontinentálissá gyűrűzhet az áramszünet

Több tucat, a gyógyszergyártásban működő vállalatot érintenek rendkívül kedvezőtlenül a mostani állapotok. De nem csak a cégeket, hanem azt a mintegy

90 ezer munkavállalót, akinek jövedeleme közvetlenül vagy közvetett módon, de ezektől a társaságoktól függ.

A Bristol-Myers Squibb, Johnson and Johnson, Novartis, Pfizer and Merk, csak néhány a legnagyobb társaságok közül, akik hamarosan költözhetnek, ha nem tudják folytatni azt, amiért eredetileg odatelepültek. De ha maradnak is, a kieső termelés komoly exportveszteséghez, még rosszabb esetben, ellátási bizonytalansághoz vezethet.

A szigeten ezek mellett mintegy 30, gyógyászati eszközökkel foglalkozó vállalat is működik.

Komoly csapás lenne Puerto Rico-nak, ha a nagy gyártók kivonulnának Forrás: AFP/Phanie/VOISIN

Az Egyesült Államok jelentős mennyiségű gyógyszert importál. 2016-ban a 71 országtól vásárolt készleteket, ebből a lista első 14 országával több mint egymilliárd dollár értékű forgalmat bonyolítva. A következő 12 országgal folytatott gyógyszer-kereskedelem mértéke 100 millió dollárt ért el.

Az import volumene 36 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben. Ugyanakkor, az importból vásárolt gyógyszertípusokkal megegyező készítményekből,

az ország mintegy 6 százalékkal kevesebbet exportált az elmúlt öt évben.

A Forbes-nál arra hívják fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokból gyógyszerkészítményeket vásárló országok jelentős államok, komoly piaccal, akik maguk is komoly gyógyszerexporttal rendelkeznek. Az első tíz importáló közül hét ország európai, például Izland, Svájc, Németország.

Az áramellátás bizonytalansága átrendezheti az országok közötti piaci viszonyokat Forrás: AFP

A negyedik legnagyobb vásárló India, de ennek az USA-ba irányuló forgalma sokkal gyorsabban nő, mint a partnerországé.

A november első napjaiban rendelkezésre álló információk szerint, Puerto Rico-nak még két hónapra biztosan szüksége van, hogy rendbe hozza infrastruktúráját. Különösen az áramellátást, amely azokon a részeken is újra akadozik, amelyek helyreállítását korábban készre jelentették. Ha ez nem történik meg, a gyógyszer gyártók egyszerűen áttelepíthetik az előállítást máshova, ami rengeteg munkahely elvesztéséhez, piaci átrendeződéshez vezethet.