A lakásárak további emelkedésére számíthatunk vidéken

építkezés építőmunkások munkások builder steel scaffolding building tool hat formwork group house silhouette infrastructure equipment site plan industrial installation platform china large project safety developments elements occupational working back lig
24906569 - construction workers working on scaffolding
Vágólapra másolva!
A hazai lakáspiacot a lakásárak 15 százalékos emelkedése jellemezte az első félévben, derül ki a jegybank legfrissebb jelentéséből. A lakáspiac keresleti oldalán gyakorlatilag minden tényező az élénkülés irányába hat: a béremelkedések, a növekvő megtakarítások és a munkaerőpiaci mutatók javulása, valamint az új lakáscélú hitelek 34 százalékos éves alapú növekedése. Az újépítésű lakások kínálata alkalmazkodást mutat, azonban a fejlesztések 41 százaléka időben csúszik.
Vágólapra másolva!

Idén az első félév végén a hazai lakásár-emelkedés országos átlaga az MNB lakásárindex értékei szerint kissé meghaladta a 15 százalékot éves alapon.

A fővárosban lassul, míg a kisebb településeken gyorsult a lakóingatlanok drágulásának üteme.

A hazai lakásárak szintje összességében még elmarad a gazdasági körülmények által indokolttól, viszont a piac folyamatos nyomon követése elsősorban az élénkülő hitelezés és a megemelkedett fővárosi lakásárak miatt azonban elengedhetetlen. A jegybank számításai szerint országos átlagban a lakásárak szintje a folyamatos emelkedés ellenére is a makrogazdasági alapok által indokolt szint alatt tartózkodik.

Budapesten a lakásárak már elérték az egyensúlyinak tekinthető szintet,

így annak ellenére, hogy nem beszélhetünk jelentős túlértékeltségről, a fővárosi piac szoros nyomon követése elengedhetetlen.

A hazai lakáspiac földrajzi alapon és a települések mérete szerint is vegyes képet mutat. Míg a 2014-es lakáspiaci fordulatot követően a piaci forgalom és a lakásárak tekintetében is Budapesten tapasztalhattuk a legnagyobb növekedést, addig 2017-től az előbbitől eltérő folyamatokat lehet megfigyelni.

A fővárosban fokozatosan mérséklődik a lakásárak éves dinamikája. A 2017 első félévi 14,6 százalékos éves drágulás már jelentősen elmarad az egy évvel ezelőtti, mintegy 27 százalékos árdinamikától.

Budapesten – a megnövekedett áraknak is köszönhetően – a lakáspiaci tranzakciók száma is csökkenést mutat. A községekben viszont gyorsult a lakásárak növekedése, és a piaci forgalom is bővült.
A lakáspiac keresleti oldalát meghatározó tényezők 2017 első féléve során tovább javultak.

A háztartások reáljövedelme évek óta stabil 3–4 százalékos emelkedést mutat,

míg a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi mutatók is rekordszintekre javultak.

A háztartási szektor kedvező jövedelmi és munkaerő-piaci helyzete így a piac folytatódó élénkülése irányába hatnak, míg az élénk bérkiáramlás a lakosság megtakarításait is nagy mértékben megemelte.

A kedvezőbb keresleti feltételek a lakáscélú hitelezésben is érvényesülnek. 2017 első féléve során az új lakáscélú hitelszerződések összegének folyamatos bővülésével párhuzamosan nőtt a lakásvásárlások hitelből való finanszírozásának szerepe.

Az új kibocsátású lakáscélú hitelek összege 34 százalékkal bővült éves alapon,

míg a lakásvásárlás céljából felvett hitelek száma a piaci tranzakciók arányában tovább emelkedve már valamivel 40 százalék felett tartózkodott. Az új szerződéseken belül egyre nagyobb arányt képviselnek az új lakás építése vagy vásárlása céljából felvett hitelek.

A lakáshitelezés GDP-arányos szintje összességében európai és régiós összehasonlításban is alacsony Magyarországon, a hitelezés bővülésére így jelentős tér áll még rendelkezésre.

A hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján a lakáshitelek alapfeltételei nem változtak érdemben. A lakáshitelek átlagos kamatfelára a változó és fix kamatozású termékek esetén is csökkent valamelyest, utóbbi típusú termékek felára azonban még mindig magasabb az előbbiekénél, míg összességében a felárak szintje a régiós átlagot is meghaladja.
A lakáspiac kínálati oldalát fokozatos alkalmazkodás jellemzi. Országos szinten a kiadott építési engedélyek 2016-ban megfigyelhető hirtelen megugrását követően immár

az újonnan épített lakások száma is mintegy 42 százalékkal nőtt a félév során az előző évhez képest.

A jelenleg építés alatt álló fővárosi újlakás-projektek várható befejezése alapján az átadások jövő év végén ugorhatnak meg.

Míg idén összesen 3,2 ezer, addig jövőre 7,7 ezer új lakás befejezése és átadása várható Budapesten. Azonban a projektek 41 százalékában időben eltolódott az átadás tervezett időpontja, az épülő új lakások átlagosan valamivel több mint fél évet csúsznak.

A lakáspiac kínálati oldalán továbbra is

nehézséget jelent az építőipari vállalkozások által érzékelt munkaerőhiány,

míg az új lakások várható értékesítési idejének növekedése a fejlesztők alkupozíciójának kismértékű romlását jelezheti. A lakásárak növekedési üteme egyelőre meghaladja az építési költségekét, ami kedvező a fejlesztőkre nézve. A költségek esetleges gyorsuló növekedése azonban a jövőben ezt az ösztönző erőt mérsékelheti.