Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

Fitch Ratings
NEW YORK, UNITED STATES - MAY 21: Fitch Ratings, leading international credit rating institution, is seen on the photo in New York, United States on 21 May, 2014. Leading financial institutions of country are present at Wall Street and they are regarded as not only USA's crucial economic points but also heart of the world economy. They dominate the economic situation of country with their decisions and statement of numbers. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Pénteken vizsgálja a magyar államadós-besorolást a Fitch Ratings, és ezzel befejeződik Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata. Londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint a magyar gazdaság idei növekedése várhatóan meghaladja a Fitch által az előző felülvizsgálat idején előrejelzett ütemet.
Vágólapra másolva!

A Fitch 2017-re szóló menetrendjében a péntekre kitűzött felülvizsgálat lesz a szuverén magyar adósosztályzat második idei értékelése a cég részéről.

A Fitch Ratings az általa alkalmazott eljárásrend alapján az idei évre két időpontot jelölt ki: felülvizsgálati listáján Magyarország először május 12-én szerepelt.

A hitelminősítő a májusi értékelési időpontban változatlan stabil kilátással megerősítette a devizában és forintban kibocsátott hosszú lejáratú magyar államadósság "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok "A mínusz" szintű besorolási országplafonját, valamint a devizában és forintban fennálló rövid futamú szuverén kötelezettségek "F3" minősítését.

Ehhez fűzött akkori elemzésében a Fitch Ratings közölte: ciklikus gyorsulásra számít a magyar gazdaságban, és várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal bővülhet.

A londoni elemzői közösségben azóta ennél jóval robusztusabb növekedési előrejelzések jelentek meg az idei évre, bár az is konszenzusos vélemény, hogy 2018-tól valamelyest mérséklődik a növekedési lendület.

A Fitch Ratings new yorki épülete Forrás: Anadolu Agency/Cem Ozdel

E héten Londonban ismertetett átfogó őszi helyzetértékelésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a magyar gazdaságban az idén 3,8 százalékos, jövőre 3,4 százalékos növekedést jósolt. A pénzintézet 0,8, illetve 0,4 százalékponttal javította a magyar hazai össztermék idei és jövő évi növekedési ütemére adott becslését előző, tavaszi előrejelzéséhez képest.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai nemrégiben szintén jelentősen emelték előrejelzéseiket: új prognózisuk szerint a magyar GDP-érték az idén 3,8 százalékkal, 2018-ban 3,3 százalékkal bővül a cég által eddig valószínűsített 2,9, illetve 2,8 százalék helyett.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics új negyedéves előrejelzésében közölte: az általa használt előrejelzési modell - GDP Tracker - 2017 egészére 4 százalékos, jövőre 2,8 százalékos, 2019-re 2 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A Capital Economics közgazdászai elismerték, hogy 2018-ra és 2019-e adott magyarországi növekedési prognózisuk a londoni konszenzusos előrejelzési sáv alsó szélén van. Hangsúlyozták azonban, hogy megítélésük szerint még ezek az ütemek is meghaladnák a magyar gazdaság növekedési potenciálját.

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői e hétre szóló előrejelzésükben szintén kiemelték, hogy várakozásuk szerint a magyar gazdaság idei növekedése meghaladja azt a 3,2 százalékos ütemet, amelyet a Fitch Ratings a magyar államadós-osztályzat májusi felülvizsgálatához fűzött elemzésében 2017 egészére jósolt.

A TD Securities londoni elemzőinek véleménye szerint mindazonáltal ez önmagában nem feltétlenül lesz elégséges ahhoz, hogy a Fitch pénteken módosítsa a magyar szuverén besorolást vagy annak stabil kilátását.

A Fitch Ratings tavaly májusban emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül.

A magyar államadósságra akkor megállapított, azóta is érvényes "BBB mínusz" besorolás a Fitch Ratings osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service által Magyarországra érvényben tartott hosszú távú besorolással.

A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Moody's tavaly novemberben minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot, így

jelenleg mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja a magyar államadós-besorolást.

Az idén eddig a Standard & Poor's jelentett be érdemi módosítást: augusztusban f

elminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását.

A magyar besorolás kilátása a másik két cégnél stabil.

A Moody's és a Standard & Poor's az idén már nem vizsgálja a magyar szuverén osztályzatot, így Magyarország hitelminősítői vizsgálatainak 2017-re összeállított menetrendjét a Fitch Ratings zárja pénteken.