Észak-Koreában már háztartásoknál is hasznosul a napenergia

napelem
(160225) -- YIWU, Feb. 25, 2016 (Xinhua) -- Technicians test solar panels for villager Wang Xiansong of Xintangxi village in Yiwu City, east China's Zhejiang Province, Feb. 25, 2016. A total of 137 residents in Yiwu installed solar panels in 2015 which generated eletricity of 3,518.31 kilowatts, as clear energy was more populous among people. (Xinhua/Xu Yu) (wyl)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea gazdaságának utóbbi években tapasztalt, magához mérten jelentős erősödése ellenére, még mindig nem sikerült megoldania az energiaellátás biztonságát. Még a fővárosban, Phenjanban is gyakoriak az áramszünetek, a vidéki térségek ellátottságáról pedig nem áll rendelkezésre megbízható adat. Most azonban alig egy perces videó bizonyítja, a latorállamban is megjelent a napenergia közvetlen, háztartási hasznosítása.
Vágólapra másolva!

Még idén márciusban készült az a bő egyperces videó, amelyen észak-koreai otthonok látható, napelemmel felszerelve. Az Unification Media Group készítette videó csak hónapokkal később került fel a világhálóra, és nyilvánvalóan lopva, előzetes engedély nélkül készítették azt.

Lopásvédelemmel ellátott napelemek

A felvétel Észak-Korea harmadik legnagyobb nagyvárosában, Chongjin-ban készült, az északi Hamgyong tartományban. A képsorokon számos egyszerű ház látható, amelyek mellett magas póznák állnak, tetejükön egy-egy napelemmel.

Napelemek (illusztráció) Forrás: Pixabay

A magasra telepítés oka az, hogy az észak-koreai polgárok így akarják elejét venni a drága eszközök eltulajdonításának.

Ezért inkább magasra szerelik az elemeket, melyek akkor is képesek villamos energia biztosítására, amikor éppen áramszünet van.

Nagyon drága, de egyre több helyen látni

A napelemek drága dolognak számítanak Észak-Koreában. A felvételt készítő egyik helyi forrása elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt még csak a legmagasabb rangú állami hivatalnokok otthonain, illetve néhány nagyobb gyártelepen lehetett ilyen eszközöket látni. Újdonságnak számít az, hogy a közelmúltban a háztartásoknál is megjelentek.

Nincs arra pontos adat, hogy a lakosság milyen arányban vesz részt közvetlenül a napenergia hasznosításában. Az észak-koreai forrás szerint,

egyes térségekben 30-40 százalékot is elérheti azoknak az otthonoknak az aránya, amelyek rendelkeznek már napelemmel.

Még a fővárosban is gyakori az áramszünet Forrás: AFP/Ed Jones

Az utóbbi években az országról készített éjszakai műholdfelvételi azt mutatják, Észak-Koreában látványosan javult az áramellátottság az 1990-es évekhez képest.

Ugyanakkor a rendelkezésre álló információk szerint, a napelem a legtöbb ott élőnek nagyon drága.

Egy 10 wattos panel ára közel 12 dollárnak felel meg,

így 100 wattnyi napelem majdnem 120 dollárba kerül, ami észak-koreai viszonylatban nagyon sok pénz. A legtöbb háztartás – már ahol ilyen eszköz van – 30 wattos napelemet szereltet fel otthona számára, ami nagyjából 35 dollárnak felel meg (közel 10 ezer forint).

Korábban csak magas rangú állami hivatalnokok otthonain voltak napelemek (illusztráció) Forrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Xu Yu

Ez viszont 50-60 kilogramm rizs árával egyenértékű, vagyis a legtöbb lakos számára még mindig megfizethetetlen.

Az Észak-Koreában működő napelemek származási helye Kína.

A következőkben a videó látható az észak-koreai házaknál filmezett napelemekről (a videó feliratai angol nyelvűek)