Kiderült, hogy hol és mennyiért vennének ingatlant a magyarok

Vágólapra másolva!
Az otthontérkép.hu legfrissebb, több mint 1300 ember részvételével készült kutatás szerint, a magyarok többsége saját tulajdonú lakásban lakik, viszont néhány év múlva szívesen költöznének. Kiderül az is, hogy a legtöbben háromszobás otthonra vágynak, aminek az ára 15 és 35 millió forint között van és lehetőleg távol a belvárostól.
Vágólapra másolva!

Az otthontérkép.hu online felmérésében résztvevők 71 százaléka jelenleg saját lakásban lakik, 18 százaléka bérli ingatlanát, és 11 százalék családi tulajdonban lévő ingatlanban él. Ezek az ingatlanok javarészt (63%) a lakások típusába sorolandók, csupán 30 százalékot képviselnek a családi házak.

Ez az eredmény feltehetően azzal magyarázható, hogy a válaszadók 60 százaléka él Budapesten, további 14 százalék pedig az agglomerációban, ahol jóval nagyobb arányban fordulnak elő a lakások, mint vidéken.

A kérdőívet kitöltők 13,2 százaléka egyedül él, 39 százaléka esetén ketten, 23,4 százalék esetén pedig hárman osztoznak a lakáson.

200 ezer forint vagy annál kevesebb pénz folyik be a családik kasszába a megkérdezettek 7 százalékánál, 13 százalék 200-300 ezer forintból, 19,4 százalék 300-400 ezer forintból, 21,9 százalék 400-500 ezer forintból, 37,6 százalék pedig ennél nagyobb összegből gazdálkodik havonta.

A költözési szándékot a válaszadók 84,3 százaléka jelezte, 28,5 százalékuk már most keresi jövőbeli otthonát, további 27,6 százalék pedig egy-két éven belül tervezi a költözést. Mester Nádor, az Otthontérkép vezető elemzője elmondta, hogy

ezek a mutatók az egy évvel ezelőtti hasonló felméréskor 10-15 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami azt jelzi, hogy hatnak a különféle állami és piaci ösztönzők.

A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók harmada költözne vidékre A 14,2 százalékuk vidéki nagyvárosba, 17,2 százalékuk pedig egy kisebb városba, vagy faluba. A kérdőívet kitöltők több mint 28 százaléka választaná az agglomerációt vagy a főváros külsőbb kerületeit, míg 9,5 százalék Budapest nyüzsgő centruma mellett tenné le a voksát. Buda és Pest kedveltségi csatájából előbbi kerül ki győztesen, 20,6 százalék költözne a budai részre, míg pontosan fele ennyi ember választaná inkább Pestet.

A statisztikákból megtudhatjuk azt is, hogy a legtöbben 3 szobás otthonra vágynak. Ár tekintetében az emberek többsége 35 millió forint alatti ingatlant vásárolna.

A válaszadók nagy része az új otthon finanszírozásához több forrást is igénybe venne, elenyésző számban vannak azok, akik csak a megtakarításukra vagy csak a jelenlegi ingatlan eladásából befolyt összegre támaszkodnának.