Már csak két hónapig lehet fizetni a régi húszezressel

Budapest, 2015. szeptember 25. A megújított húszezer forintos bankjegy eleje a bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank épületében 2015. szeptember 25-én. A bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Fontos határidő jár le december 31-én, ugyanis 2018-tól már nem lehet fizetni a régi 20 ezer forintos címletekkel. Bár kicsi az esélye, hogy valakinél még van a régi verzióból, de azt érdemes elkölteni vagy beváltani még idén, mert utána már csak a postán és bankokban cserélik ki azokat.
Vágólapra másolva!

Az idei év a bankjegycserék éve. 2017-ben teljesen megújultak a 2000 és 5000 forintos címletek, azonban egy másik nagyon fontos határidő is lejár idén.

Év végéig érvényesek a régi húszezer forintosok,

január elsejétől már csak a 2015. decembertől forgalomba hozott, korszerűbb bankjegyekkel lehet fizetni.

A régi narancssárga húszezrest 2009 április 15-én vezették be, azonban utoljára 2017. december 31-én lehet fizetni vele.

Januártól csak a képen látható húszezrest fogadják el a boltokban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az új címletet 2015 decemberében vezették be, és kivezetésére két évet hagyott a Magyar Nemzeti Bank. Az eredetileg tavaly decemberi határidőt a jegybank meghosszabbította egy évvel.

A húszezer forintos bankjegyek 95 százaléka október végéig már kicserélődött.

Az élénkebb színű, narancssárga bankjegyek többsége már az MNB-nél van Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az MNB tájékoztatása szerint a bevonási határnapig, december 31-ig be nem cserélt régi bankjegyek sem vesztik el értéküket, mivel minden bank- és postafiókban további három évig, a jegybankban pedig 2037. december 31-ig díjmentesen válthatók át azonos címletű fizetőeszközre.