Az erdőtüzek mellett a globális éghajlatváltozás is pusztítja a fákat

Erdőtűz Portugália
Pampilhosa da Serra, 2017. június 19. Erdőtűz pusztít a Portugália középső részén lévő Pampilhosa da Serra településen 2017. június 18-án. A tűzvész halálos áldozatainak száma 62-re emelkedett, több mint ötvenen megsérültek. Többen füstmérgezés miatt haltak meg, mások bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. A tűz megfékezésében 733 tűzoltó vesz részt. (MTI/EPA/Paulo Novais)
Vágólapra másolva!
Idén Kaliforniában és Portugáliában is komoly veszteséget okoztak a tüzek az erdőállományban, de az igazán nagy károkat Brazíliában és Indonéziában okozták a lángok a tavalyi évben, jelentette a Global Forest Watch (GFW), a független erdőfelügyeleti szervezet. A tervezett erdőirtások üteme ugyan lassul, de a szárazság és a talajhasználati szokások megváltozása hozzájárul az erdős területek pusztulásához.
Vágólapra másolva!

Rekordnagyságú erdős terület pusztult el 2016-ban, elsősorban a brazíliai és az Indonéziát sújtó erdőtüzek miatt. A globális éghajlatváltozás okozta szárazság szintén hozzájárul az erdők pusztulásához.

Nem vigyázunk eléggé a fákra

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint ugyan tavaly lassult az erdőirtás üteme, de a városok, utak építésének és más infrastrukturális beruházásoknak még mindig hatalmas területek esnek áldozatul minden évben. Az erdőtüzek pedig

akkora fás területeket pusztítottak el tavaly, amely történelmi rekordnak számít.

A GFW a Marylandi Egyetem adataira támaszkodó elemzésében azt közölte,

2016-ban mintegy 297 ezer négyzetkilométernyi erdős terület veszett oda világszerte a lángoknak köszönhetően.

Portugália, Pampilhosa da Serra: az idei nyáron pusztító tűzvész sok halálos áldozatot is követelt Forrás: MTI/EPA-LUSA/Paulo Novais

Ez majdnem akkora, mint Olaszország területe.

A szervezet 2000-től tartja nyilván az erdőtüzekre vonatkozó adatokat. Jelentésük szerint tavaly brutális,

51 százalékos növekedés volt a tüzek által letarolt terület nagyságában az előző évhez képest.

A dél-amerikai Amazonas-medencéjének és Indonézia fáinak egy része szintén áldozatul esett a lángoknak, de idén újabb súlyos tüzek pusztítottak Kaliforniában és Portugáliában is.

A közvetett emberi tényező

Bár a FAO jelentése szerint az elmúlt 25 évben lassult az erdőirtás üteme, az ember még mindig hatalmas területeket hasít ki mezőgazdasági művelés céljára, vagy a városok terjeszkedése miatt az erdős területekből.

Az erdőirtások üteme ugyan lassul, de még így is jelentős fás területek esnek áldozatául az infrastruktúra bővülésének Forrás: AFP/Lunae Parracho

A tüzek mellett, a talajhasználati szokások megváltozása is rombolja az erdős területek faállományának vitalitását.

Az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó szárazság pedig nem csak a tüzek terjedését segíti elő, hanem a növényállomány egészére kedvezőtlen hatással van.