Visszatérhet a 400 forintos benzinár

OPEC, olaj, kőolaj petrol Horizontal Participants gather in the lobby ahead of an informal meeting between members of the Organization of Petroleum Exporting Countries, OPEC, in the Algerian capital Algiers, on September 28, 2016. / AFP PHOTO / STRINGER
Participants gather in the lobby ahead of an informal meeting between members of the Organization of Petroleum Exporting Countries, OPEC, in the Algerian capital Algiers, on September 28, 2016. / AFP PHOTO / STRINGER
Vágólapra másolva!
Május végén az OPEC úgy döntött, hogy 50 dollárban határozza meg az olaj hordónkénti árát, viszont úgy tűnik, ez nem marad így sokáig. A hónap végén ismét összeülnek a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének vezetői, és ezúttal nagy valószínűséggel ismét emelni fogják az olaj célárfolyamát.
Vágólapra másolva!

Az OPEC miniszterei a hónap végén szeretnének egy mindenki számára elfogadható irányárban megállapodni.

A Bloomberg értesülései szerint 70 dollárra nőhet így az olaj hordónkénti ára.

A Brent-olajár nyár óta emelkedik, és júniusban, 2015 óta először, elérte a 60 dolláros határt. Az OPEC mindig is híres volt arról, hogy a számukra megfelelő célárfolyam mindig kicsivel magasabb az éppen aktuális piacinál. Ez 1990-ben még csak 20 dollár volt, viszont 2008-ban volt olyan időszak is, amikor 150 dollárt is elkértek egy hordó nyersolajért.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Tong jiang - Imaginechina/Tong Jiang

Az OPEC végül belátta, hogy a 100 dollár fölötti olajár tarthatatlan, de továbbra is feszegetik a határokat, hogy kiderüljön: mi az, amit még a piaci szereplők elbírnak, viszont ők is a lehető legtöbbet profitálnak belőle.

A Bloomberg szerint ha az OPEC ismét emeli az árfolyamcélt, akkor az globális gazdasági problémákhoz vezethet. Tény, hogy az idén kitermelt olaj mennyisége kevesebb volt a tervezettnél, és ez indokolhat némi áremelést.

Illulsztráció Forrás: AFP/Stringer

Az Energy Information Administration szerint az Egyesült Államok olajtermelése a következő évben elérheti a napi 620 000 hordót, ám ez a mennyiség tovább növekedhet, ha az olajárak elszabadulnak.

Az USA régóta szeretne önellátó lenni olajból, és éppen az OPEC adhatja meg a legnagyobb lökést a világ második legnagyobb olajimportőrének.

A katari olajipari miniszter már a nyár végén arról beszélt, hogy jó irányt vett az olaj világpiaci ára. Akkor lépte át ugyanis a Brent először a hordónkénti 60 dollárt. Venezuela tavaly még 70 dollár körüli árról beszélt, Irak viszont még ennél is magasabban képzeli el a nyersolaj árát. Ők hordónként 70-80 dollárt céloztak meg.

Az autósoknak egyértelműen fájó lesz az olaj árának emelkedése. Ha végül az OPEC a mostani árakhoz képest 20 százalékkal emelné az olaj hordónkénti árát, akkor egyértelmű, hogy Magyarországon könnyen visszatérhetnének a 400 forint feletti üzemanyagárak.