Albánia fékezhetetlen a tisztaenergiák hasznosításában

napelem park
A man walks between Photovoltaic panels at the newly opened Solar Energy centre in Cestas on December 1, 2015. After 10 months of construction, the solar farm in Cestas, understood to be one of the most powerful in Europe, became operational on December 1, 2015. / AFP / MEHDI FEDOUACH
Vágólapra másolva!
Albánia nagyon komolyan veszi a megújuló energiák kérdését. Ahogy az Origo beszámolt arról, a balkáni állam egyike annak a négy országnak, amelyek sikeresen végrehajtották az energiafordulatot. Ez azt jelenti, hogy az ország infrastruktúrájának villamos energiával való ellátása lényegében megújulók hasznosításával történik, a fosszilis hordozók kizárásával. Most újabb erőművek létesülhetnek.
Vágólapra másolva!

Erős hónap volt október a megújuló energiák szempontjából Albániában. Az energiaügyekért felelős minisztérium közleménye szerint tizenegy napelempark és négy hidroerőmű építésére vonatkozó engedélykérelem érkezett a hivatalba október végéig.

Folyó szeli ketté

Albánia az elmúlt években sikeresen végrehajtotta a megújulóenergia-fordulatot.

Az ország villamosenergia-termelésének 98 százalékát vízenergiából állítják elő.

Ennek legnagyobb részét a Drin folyón épített három főduzzasztóból nyerik, de a folyóktól sűrűn szabdalt országban néhány más nagyobb, és sok kisebb termelő is működik. Az ország vezetése a jövőben ezek létesítését kívánja támogatni.

A most benyújtott kérelmek négy darab, egyenként 2 megawatt névleges kapacitású kistermelő létesítésére irányulnak.

A kistermelők olyan, folyóra épített, kisebb duzzasztókkal kombinált hidroerőművek, amelyek termelési kapacitása legfeljebb 100 megawatt. Nem egész városrészek vagy ipari parkok, hanem kisebb települések ellátására tervezik őket.

Albánia hatalmas vízenergia-potenciállal rendelkezik Forrás: Kontos Gábor

A villamosenergia-termelés tetemes részét a hat nagytermelő biztosítja, ezek 1421 megawatt névleges teljesítményre képesek. Az ország folyóin emellett összesen 37 darab kistermelő működik, összesen 35 megawattot állítanak elő.

A számítások szerint ez így is alig harmada az ország teljes villamosenergia-potenciáljának.

A kistermelők azért is fontosak, mert építésük jóval kevésbé terheli a környezetet, mint a nagyobb teljesítményre képes duzzasztóké.

Vidéken is ugyanúgy süt a nap

Ahogy a vízenergia hasznosításában, úgy a napenergia esetében is a több, kisebb kapacitású napelemfarm létesítését támogatják Albániában. Így viszonylag egyszerűen, a helyi igények szerint lehet tervezni az új napfarmok kapacitását.

Ezek építésére 11 kérelem érkezett be a minisztériumhoz, egyenkénti kapacitásaik nem érik el a 2 megawattot.

Csak októberben tizenegy napelemfarm építésére érkezett kérelem Albániában (illusztráció) Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

Az új napelemfarmok a némileg szerényebb infrastruktúrával rendelkező vidéki térségekben, kistelepülések és falvak közelében épülnek.

Kivitelezési költségeik jellemzően 1,5 millió euró (kb. 450 millió forint) körül alakulnak majd, a megtermelt tisztaenergiát helyben hasznosítják.

Egyes szakértők ugyanakkor máris felhívják a figyelmet arra, hogy Albánia hatalmas vízenergia-potenciálja révén hamarosan a térség villamosenergia-exportálójává is előléphet, további duzzasztók létesítésével.