A magyarországi német cégek még sosem terveztek ekkora beruházás növelést

Vágólapra másolva!
A magyarországi német vállalatok ilyen nagy arányban még soha nem tervezték beruházásaik növelését, újabb magyar emberek felvételét - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A miniszter arra reagált, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a minap jelentette meg honlapján legfrissebb villámfelmérését a magyarországi német vállalatok üzleti helyzetéről.

A magyar nemzetgazdaság szempontjából mindig nagyon fontos volt a német vállalatok beruházási kedve, elégedettsége a magyarországi környezettel, hiszen

Magyarországon több mint hatezer ilyen vállalat működik, amelyek összesen több mint 300 ezer embert foglalkoztatnak

- mondta Szijjártó Péter. Így a külföldi országok közül Németország van a legnagyobb hatással a magyar nemzetgazdaság teljesítményére - állapította meg.

Most a német vállalatok több mint fele tervezi beruházásai növelését,

kétharmaduk pedig létszámbővítést helyezett kilátásba. "Ez azt jelenti, hogy

újabb magyar vállalatok fognak megerősödni, és jelentősen nő majd a magyar kivitel is, hiszen a magyar exportnak körülbelül 27 százaléka Németországba irányul, és a külső tényezők - úgymint a beruházások és az export - alapvető hatással vannak a magyar gazdaság növekedésére" - mondta Szijártó Péter.

Az elmúlt 12 évben most a legmagasabb azon német vállalatok aránya, amelyek elégedettek a környezettel,

arányuk nagyjából kétharmad körül van. Ebből le lehet vonni azt a következtetést, hogy "a német-magyar gazdasági együttműködés egy sikertörténet, alátámasztja a magyar gazdasági növekedési pálya fenntarthatóságát, és a magyar munkahelyek számának növekedését" - tette hozzá a miniszter.