Dollármilliós biznisz a tragédiákra épülő attrakciók világa

Ukraine - Pripyat abandoned after the Chernobyl nuclear disaster DISASTERS accidents nuclear Ukraine Chernobyl ghost town abandoned DESTRUCTION NUCLEAR DISASTER NUCLEAR POWER PLANT contamination contaminated ruin ruins  tourists reactor
Impressions fo Nuclear power plant Chernobyl in northern Ukraine on 22 March 2011. In the picture: tourists in front of nuclear reactor 4, the site of the disaster in 1986. (Photo credit should read "HELMUT FOHRINGER/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
A turizmus az egyik globális húzóágazattá vált az utóbbi másfél évtizedben. Az Origo is írt arról, a hagyományos típusai mellett, mely szektorai fejlődnek a legdinamikusabban. Van azonban egy olyan irányzata, amelynek erősödése több mint figyelemfelkeltő. Ez a közösségek, egész települések vagy népek tragédiájára építő halálturizmus.
Vágólapra másolva!

Az angolszász nyelvi környezetben dark vagy black tourism néven ismert jelenséget leginkább halálturizmusnak lehet fordítani, ami olyan területek felkeresésére épül, ahol valamilyen szörnyű tragédia történt.

Ilyen például az amerikai Salem városa, ahol annak idején boszorkányság gyanújával végeztek ki embereket, vagy a csernobili katasztrófától sújtott Pripjaty szellemvárosa, a japán Fukushima prefektúrájában található atomerőműhez közeli település, és az európai egykori haláltáborok helyszínei. Közös bennük, hogy egyre nagyobb gazdasági-turisztikai potenciált képviselnek.

A salemi boszorkányüldözés az egyik legismertebb ilyen esemény volt, emlékezetéből ma sokat lehet profitálni Forrás: Origo

Kulturális emlékezetből felvirágzás

A Massachusetts államban lévő Salem városának emlékezete sajátos tragédiát őrzött meg. 1692-ben húsz személy és két kutya is áldozatául esett a puritán telepesek között eluralkodó hisztériának, melyben boszorkányság volt a vád a később kivégzettekkel szemben. Az események manapság nem csak a közösségi emlékezet részei, hanem egyúttal a jelen jól jövedelmező üzletét is jelentik.

2016-ban a salemi turizmus nagyságrendje elérte a 104 millió dolláros volument (ez mintegy 27 milliárd forint),

és 800 munkahely létrejötte köszönhető a boszorkányvád iránti érdeklődésnek.

Vendégfogadó Salemben, a hírhedt boszorkányüldézések városában Forrás: hemis.fr/Renault Philippe

Persze ehhez az is kellett, hogy 1982-ben a városka megrendezte a Haunted Happenings nevű helyi halloweenfesztivált. Az akkor még a helyi közösségnek szóló és az egész családot megmozgató rendezvény azóta egész hónapos eseménysorozattá nőtte ki magát,

mely minden évben 500 ezer látogatót vonz a városba.

Akik nem restek elkölteni pénzüket, ha azért cserébe vezetett túrán kereshetik fel a híres sírokat, varázseszközöket és boszorkánykosztümöket vásárolhatnak, vagy boszorkánymúzeumban mélyíthetik el tudásokat a kor viszonyairól és az elhíresült esemény hátteréről.

A boszorkánybiznisz forgalma évente 5-6 százalékkal növekszik,

és a város saját marketingcége mellett már egy másik vállalkozás is beszállt az üzletben.

Salem városában az egyik legnagyobb üzlet halloween, a hírhedt boszorkányüldözés emlékezetének köszönhetően Forrás: hemis.fr/Renault Philippe

Ennek tulajdonosa akkora potenciált lát a sírlátogató túrák szervezésében, hogy nem csak a városi fesztivál idejére, hanem folyamatosan, a hét minden napjára kínálja szolgáltatásait cégével, amely jelenleg több alkalmazottnak is folyamatosan munkát ad.

A cikk folytatásában arról olvashat, miért választák sokan a turizmusnak ezt a fajtáját, és melyek azok az egykori tragédiák helyszínei, melyek a legnagyobb látogatói forgalmat bonyolítják!