Nem csökken Kínában az állami nyomás

BUSINESSMAN MAN rivalry concept business FLAG conceptual adults only young adult only men ADULT mid-adult mid-adult man YOUNG MAN two people 35-39 years 20-24 years global business confidence patriotism ECONOMY domination competition POLITICS american fla
China emerges as powerful economic rival to the United States
Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány rámutatott arra, hogy a világ egyik legjelentősebb gazdasága jelenleg teljesen más úton halad, mint amit az állami irányítás 2013-ban vizionált. A gazdasági reformokat tartalmazó tervnek mindössze egy pontját sikerült megvalósítana, és a legtöbb területen semmilyen változás nem ment végbe. Ha a kommunista irányítás elengedi a gyeplőt, akkor pillanatok alatt dőlhet össze az eddig olajozottnak hitt rendszer.
Vágólapra másolva!

A CNBC arról írt, hogy a 2013-ban lefektetett 10 pontos reform tervezetből mindössze egyet sikerült Kínának megvalósítani ez idáig. Az innováció elősegítése egy fontos része volt a kommunista kormány által közzétett stratégiának, azonban hiába sikerült ebben előrelépni,

jelentős változást mégsem történt az ország gazdaságát nézve.

Kína Forrás: Imaginechina/Zhu min - Imaginechina/Zhu Min

A The China Dashboard néven bemutatott elemzést az Asia Society Policy Institute és a Rhodium Group hozta nyilvánosságra. A kutatócsoport 10 éven át gyűjtött adatokat, és azt vizsgálták, hogy a 2013-as gazdasági reformok közül melyik pontok valósultak meg.

A tervek szerint az alábbi területeken kellett volna komoly reformokat végrehajtani:

  • fiskális kapcsolatok,
  • innováció,
  • munkaerő piac,
  • állami kézben lévő vállalatok,
  • szórakoztatóipar,
  • pénzügyi rendszer és
  • a határon túli befektetések.
Illusztráció Forrás: Imaginechina/Deng Fei

Kína a terv végrehajtását 2020-ra ütemezte, viszont eddig csak az innováció területén voltak képesek előrelépni. A külföldi munkavállalók bérezésével például továbbra is komoly gondok vannak, pedig már csak három év van hátra a határidőig.

A kommunista ország továbbra sem csökkentette az állami kézben lévő cégek számát, pedig 2013-ban még fontosnak találták ezt.

Daniel Rosen, a Rhodium Group alapítója szerint jelenleg a hagyományos ipari szektorban lévő vállalatok 17 százaléka van állami kézben, tehát nem érezhető csökkenés az utóbbi évekhez képest.