Öreg házakban élünk, felújításra gyűjtünk

család, Lakásfelújítás 10 lépésben
Minden szebb és jobb az ingatlanszektorban, mint tavaly, de a válság előtti szinttől még nagyon messze vagyunk
Vágólapra másolva!
Öregek a hazai ingatlanok, így nem meglepő, hogy közel háromnegyedüket már felújították korábban, minden második ingatlantulajdonos pedig tervez hasonló munkálatokat a következő 1-2 évben – derül ki a Budapest Bank legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Vágólapra másolva!

A válaszadók 56 százaléka családi házban él, 21 százalékuk panellakásban, 17 százalékuk pedig téglaépítésű társasházban. A nem panel társasházak közel 40 százaléka még soha nem esett át felújításon, holott ezeknek az ingatlanoknak negyede fél évszázadnál is régebben épült. A házak, lakások fele pedig 31 évnél öregebb.

Mindezek nyomán nem meglepő, hogy a felmérésben résztvevő lakástulajdonosok 45 százaléka már a következő 1-2 év során tervez valamilyen felújítást az ingatlanában, harmaduk 29 százalékuk pedig arra számít, hogy egy éven túl fog hozzá a munkálatokhoz. A válaszadók több mint fele az elmúlt öt évben végzett hasonló munkálatokat otthonában.

A megkérdezettek háromnegyede festést, mázolást is tervez, ami azért áll ilyen magas arányban az első helyen, mert önállóan is és számos felújítási munka vonzataként egyaránt elkerülhetetlenné válik. A második helyen 35-36 százalékkal a vizesblokkok és konyha felújítása és a nyílászárók cseréje áll.

A felújítók közel fele várhatóan szakembert bíz majd meg a munka elvégzésével, ugyanennyien a „csináld magad" módszert választják – arányuk elsősorban a 18-29 éves korosztály esetében kiemelkedő, az 50 év feletti korosztály sokkal jobban megbízik a szakemberek munkájában.

A festés majd minden felújítási programban benne van Forrás: Thinkstock

A munkálatokat tervezők 45 százaléka mondta, hogy elsősorban a kifejezetten erre a célra megtakarított pénzéből finanszírozza a munkálatokat, míg 30 százalék várhatóan az aktuális havi jövedelmét is felhasználja. A magyar ingatlantulajdonosok hatoda hitelt is igénybe venne.

Érdemes megfontolni felújítási célú jelzáloghitel igénylését, hiszen ily módon a spórolt pénzünk biztonsági tartalékként továbbra rendelkezésre fog állni, a felújítás költsége pedig nem egyszerre terheli meg a családi kasszát – mutatott rá Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője. Amennyiben a felújítás célja az ingatlan energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelése, érdemes megfontolni a Budapest Banknál is igényelhető MFB Pontos konstrukciók igénybevételét is.