Felvázolták a Wall Street rémálmát

profit dollár eredmény tőzsde piac gazdaság
Vágólapra másolva!
Az amerikai bérek és a jegybank politikája együtt idézhetnek elő egy olyan forgatókönyvet, amely rémálom lehet a részvénypiaci befektetők számára – mondja egy legendás piaci stratéga.
Vágólapra másolva!

Napjaink egyik legnagyobb problémája az amerikai részvénypiacon, hogy a befektetők túlságosan magabiztosak lettek, ahogy a rali immáron 8 és fél éve tart – mondja Albert Edwards, a Société Générale jól ismert befektetési stratégája.

A szakértő szerint azonban számos kockázat leselkedik az árnyékból, és ezek akár egy rémálomszerű forgatókönyvvé is összeállhatnak. A legrosszabb pedig akkor állhatna elő, ha a bérinfláció újra felerősödne az Egyesült Államokban, és

a befektetők azt kezdenék érezni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikája le van maradva a gazdaság fejlődése mögött.

Vagyis, ironikus módon, előfordulhat, hogy az amerikai gazdaság gyorsabban tud talpra állni, mint ahogy azt a részvénypiac a jelenlegi állapotában kezelni tudja. Egy sokkolóan erős bérinfláció pedig akár egy széleskörű katasztrófa forrása is lehet – idézi Edwards szavait a Business Insider.

Kockázatos folyamatok

Noha az adatok azt mutatják, hogy idén csökkent amerikai bérinfláció, a stratéga figyelmeztet, az átlagos órabérek megugrottak. Ebből pedig az is következhet, hogy

a bérinflációban is hasonló ugrás következhet.

Amennyiben a következő hónap adatai magas bérinflációra utalnának, az igen gyorsan átalakíthatná a Fed kamatemelési politikájának ütemét. Ha viszont ez megtörténne, az a jelenlegi részvénypiaci értékeltségek mellett alaposan ráijeszthetne a befektetőkre.

Gyűlnek a viharfelők a részvénypiac felett Forrás: zokuga/flickr / Business Insider

Van azonban egy másik tényező is, amelyre erős hatást gyakorolnának a Fed gyorsabb ütemű kamatemelésére vonatkozó várakozások – ez pedig a dollár. Ha ugyanis hirtelen megváltozik a piac véleménye a Fed szigorítási pályájával kapcsolatban, akkor az amerikai deviza elkezdhet lendületesen erősödni, annak ellenére, hogy idén eddig igen gyenge volt. Egy ilyen fordulat pedig a vállalati eredményekre is rányomná a bélyegét, hiszen számos multinacionális vállalat igencsak ki tudta élvezni a gyenge dollár által nyújtott előnyöket.

Ijesztő hasonlóságok

Ráadásul Edwards legnagyobb félelme az, hogy a befektetők ma egyszerűen nem akarják beárazni a részvénypiaci korrekciót. Még akkor sem, ha

a jelenlegi helyzet számos pontos hasonlóságot mutat az 1987-es összeomlással.

A legjobban látható hasonlóság a részvénypiaci értékeltségekben érhető tetten. A vezető amerikai indexek ugyanis ma mindenkori csúcsokon forognak csakúgy, mint 1987-ben. Akkor a befektetők ugyanúgy elbizakodottak voltak, mint napjainkban. Ráadásul a befektetési stratégiák között is jelentős hasonlóságok vannak – például a volatilitás megjátszása vagy a trendkövető alapok népszerűsége.

Noha Edwards igencsak pesszimista álláspontja szembemegy az általános véleménnyel, a szakértő mégis arra figyelmeztet, a második világháború utáni 13 Fed kamatemelési ciklusból 10 váratlan recesszióval végződött.