Az 5G megjelenése robbanthatja ki a negyedik ipari forradalmat

5G mobilhálózat
Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Vágólapra másolva!
Az okoseszközök korában különösen fontos, hogy megbízható, stabil és gyors internetkapcsolattal rendelkezzenek az emberek és a gépek egyaránt. A világ egyre nagyobb részét fedi le a mostani 4G hálózat, viszont a jövőben kevésnek bizonyulhat az általa biztosított sebesség. Az önvezető autók, a mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése miatt egyre inkább kirajzolódni látszik egy olyan jövő, ahol az internet sebessége határozhatja meg az ipar fejlődését is. Néhány cég már megkezdte a fejlesztéseket, és 2020-tól elindulhat az internetezés egy új fejezete, ami sokak szerint a negyedik ipari forradalom legfőbb mozgatórugója lesz.
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb kerülünk a negyedik ipari forradalomhoz, vagyis ahhoz a pillanathoz, amikor minden eszköz kapcsolatban lesz, és kommunikálni fog egymással. Ehhez viszont kifejezetten gyors internetre van szükség, hogy az emberek és a gépek munkája zökkenőmentes legyen. A hálózatfejlesztő cégek küzdelme már elkezdődött, a győztes pedig évtizedekre meghatározó szereplője lehet az új technológia uralta piacnak.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Zhu Lan

A nagy kérdés az, hogy az átlagos felhasználónak szüksége van-e egyáltalán a jelenleginél gyorsabb vezeték nélküli internetre.

A 4G technológia már nem sok újdonságot hozhat. A világon majdnem mindenütt elterjedt, van kiépített hálózata, a fejlesztésével foglalkozó gyártók ezért egyre nagyobb veszteségeket könyvelnek el. Nos, éppen ezért fontos néhány vállalatnak, hogy mielőbb elterjedjen az 5G és a már arra optimalizált eszközök.

A Telco-berendezéseket gyártó cégek közül az Ericcson AB, a Nokia és a Huawei mozdultak rá leggyorsabban az új lehetőségre. A Bloomberg szerint akár már 2020-ra elterjedhet az 5G névre keresztelt technológia.

Sebességéről sokat elárul, hogy egy film letöltéséhez mindössze néhány másodpercre lesz szükség.

Illusztráció Forrás: AFP/Josep Lago

A hálózat kiépítése nem lesz olcsó, és ha később kiderül, hogy az átlag felhasználónak még sincs szüksége egy ilyen fejlett hálózatra és az azon futó új eszközökre, akkor az hatalmas bukást jelent a fejlesztőknek. Számítások szerint az 5G hálózat kiépítése több milliárd dollárba kerül, és egyelőre nem világos, hogy kiknek is lesz rá igazából szüksége.

A Nokia és a China Mobile azon dolgozott közösen, hogy megpróbálja bebizonyítani: szélesebb körben is szükség van a szupergyors internetre.

A két cég az egészségügyi szektorban tesztelte az új technológiát. Az akarták megmutatni, hogy a jövőben milyen sokat profitálhat így az orvostudomány, hiszen jóval gyorsabban tudják megosztani az adatokat. Az egyik tesztjük például azt mutatta be, hogy milyen egyszerű és gyors a beteg adatainak vagy éppen röntgenének továbbítása útközben, mondjuk a mentőautóból a kórházba.

Illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/Alex Wong

Az Ericsson úgy tűnik, mindent egy lapra tesz fel annak érdekében, hogy ha eljön az idő, akkor ők legyenek a piacvezetők.

Elszántságukat jelzi az, hogy 24 000 mérnököt állítottak rá az 5G hálózat fejlesztésére.

A legjelentősebb projekt ezek közül a phjongcshangi téli olimpiához kapcsolódik. Az Ericcson az Intellel és a KT Corppal közösen hoz létre egy olyan hálózatot, amely képes lesz önvezető buszokkal szállítani majd a szurkolókat.

Peter de Bruin, az Ericsson vezető mérnöke, aki többek között a cég 5G prototípusát is tervezte, elmondta, hogy a jövőben akár 50 milliárd különböző eszköz is kapcsolódhat a hálózathoz, illetve azon keresztül a berendezések egymáshoz. A legnehezebb feladat jelenleg kitalálni, hogy feltehetően milyenek lesznek majd azok a számítástechnikai kütyük, robotok vagy gépek, amelyek néhány év múlva az 5G hálózatot fogják használni.

Illusztráció Forrás: AFP/Andrej Sokolow

Az 5G Forum becslése szerint 2026-ra a szuperinternetes piac értéke elérheti az 1900 milliárd dollárt.

Ezek a számok jól hangzanak, de csak akkor válnak valóra, ha biztosan kiderül, hogy a kulcsszektorok, mint például az egészségügy, milyen mértékben fogja tudni kihasználni az új lehetőséget. Amíg erre nincsenek biztos adatok, addig a dolog legnagyobb pozitívuma egyelőre a sebesség és az energiatakarékosság.