Így hatott az Airbnb az ingatlanpiacra

airbnb
http://www.dreamstime.com/stock-photos-airbnb-app-laptop-making-reservation-website-image45680633
Vágólapra másolva!
Egy új, még nem publikált tanulmány szerint, a népszerű szolgáltatás valóban komoly hatást gyakorolt az ingatlanpiacra. A kutatók az Egyesült Államok száz legnagyobb nagyvárosában vizsgálódtak, 2012 és 2016 között. Megállapították, hogy az Airbnb-lakások 10 százalékos növekedése 0,39 százalékos bérletidíj-növekedést, valamint 0,64 százalékos lakásár-növekedést eredményezett.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerzői Davide Proserpio, a Dél-Kaliforniai Egyetem Marshall üzleti iskolájának egyetemi adjunktusa, Kyle Barron, a Nemzeti Gazdasági Kutatóiroda kutatási asszisztense, valamint Edward Kung, a Kaliforniai Egyetem közgazdász egyetemi adjunktus volt. A Wall Street Journal interjút készített dr. Kunggal a tanulmánnyal kapcsolatban.

Airbnb Forrás: Origo

Ez ugyan kicsinek tűnhet, de 2012 és 2016 között a bérleti díjak évente körülbelül 2,2 százalékkal emelkedtek, így ez 0,39 százalékos növekedés már korántsem nevezhető olyan kevésnek. Ugyanez igaz a lakásárakra is, amik évente átlagosan 4,8 százalékkal nőttek a vizsgált városokban – mondta dr. Kung.

Egy másik összesítés szerint az amerikaiak fizetésük több mint 30 százalékát költik albérletre, és ez 9 százalékkal emelkedett az elmúlt 14 évben. 2015-ben az amerikaiak egyharmada költötte bevételeinek 30 százalékát jelzálogra vagy bérleti díjra – tartalmazza a Harvard Egyetem Joint Center for Housing Studies kutatása.

– tette hozzá a tanulmány vezetőszerzője.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Feltételezzük, hogy az Airbnb a tartós bérleti lehetőségeket áthelyezi a rövid távú bérleti piacra, ami turistáknak vagy más, ideiglenes látogatóknak nyújt megoldást. Ez

csökkenti a hosszú távú bérleti lehetőségeket, és növeli az árat a hosszabb időre szóló bérleményt keresők számára.

A bérleti díjak pedig emelkednek a lakásárakkal együtt. És ezen az egyszerű kapcsolaton túl az Airbnb lehetővé teszi a lakástulajdonosoknak, hogy jövedelmüket a saját tulajdonukból hozzák létre, és ezáltal még értékesebbé tegyék otthonaikat – foglalta össze dr. Kung.