Amerikában szabályozatlanul adják-veszik a holttesteket

Műtét Orvosok Sebészek Dr.Life Kifordított testtel született a kisbaba
Vágólapra másolva!
Amikor az amerikaiak holttestüket ajánlják fel a tudomány számára, arra gondolnak, hogy ez segíti majd a kutatásokat, azonban hiába nő a felajánlások száma, ez nem egészen úgy alakul, mint azt sokan vélik.  Sőt, mára már egy szabályozatlan, és visszaélésekkel tarkított piac alakult ki a holttestek legális adás-vételéből.
Vágólapra másolva!

A Dél-nevadai Donor Társaság gyászoló családok számára javasol megoldást a temetkezési költségek csökkentésénél, amikor ingyenes hamvasztást kínál, ha a holttestet orvosi kutatási célokra ajánlják fel.

Illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

2015-ben a szervezet külvárosi raktárában döbbenetes látvány fogadta a hatóságokat: orrfacsaró bűz, áldatlan körülmények, és egy férfi, aki épp egy kerti locsolóval igyekezett felolvasztani egy holttestet. Az ellenőrök a cégről megállapították, hogy úgynevezett testközvetítőként tevékenykedett, vagyis holttesteket vásárolt, aminek részeit, vagy egészét orvosi kutatólaboroknak, képzési szervezeteknek és egyéb vásárlóknak árulta.

Minden évben több ezer amerikai ajánlja föl a maga, vagy hozzátartozója holttestét, mert azt hiszi, hogy így hozzájárulhat a tudományos kutatásokhoz.

Valójában sokan éppen így, a jóhiszeműségükkel segítik akaratlanul a holttestek kereskedelmét, egy nagyrészt szabályozatlan nemzeti piacon – ugyanis a legtöbb szövetségi államban bárki törvényesen vásárolhat testrészeket.

A testközvetítők nem-transzplantációs szövetbankok néven is ismertek.

Különböznek a szerv- és szövettranszplantációs iparágtól, amelyet az amerikai törvények szigorúan szabályoznak. Egzakt rendeletek azonban nem szabályozzák a holttestek, vagy testrészek értékesítését kutatásra, esetleg oktatásra.

Az ingyenes hamvasztásnak köszönhetően főleg az alacsony jövedelmű családok vannak kiszolgáltatott helyzetben. Sokan felélték tartalékaikat az orvosi számlák kifizetésekor, és már nem maradt pénzük egy hagyományos temetésre.

Az adományozott testek fontos szerepet játszanak az orvosi nevelésben, képzésben és kutatásban. A sebészek azt állítják, hogy számítógépes szimulációk, vagy éppen műanyag testrészek nem képesek visszaadni az emberi testrészeken való gyakorlást, vagy megtapasztalni az igazi érzelmi reakciókat.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A kutatók a felajánlott emberi testrészekre támaszkodnak új sebészeti eszközök, technikák és implantátumok kifejlesztésekor, valamint új gyógyszerek és kezelések kikísérletezésénél.

– mondta Armand Krikorian chicagói orvos, az American Federation for Medical Research korábbi elnöke. Megemlítette azt a közelmúltbeli potenciális gyógymódot az egyes típusú cukorbetegségre, amit a tudományos kutatásra felajánlottak hasnyálmirigyeinek tanulmányozásával fejlesztettek ki.

A cikk a következő oldalon folytatódik!