A hazai aktív munkavállalók harmada elégedett karrierjével

Egy nő kivett 2 nap szabit, hogy mentálisan feltöltődjön - Így reagált a főnöke munkahely laptop notebook
Vágólapra másolva!
Bár a hazai munkavállalók elsődlegesen versenyképes fizetésre vágynak, amely, ha nem teljesül, fontos indikátora a váltásuknak, azonban az olyan szociális tényezők, mint kedvező légkör, vagy kiegyensúlyozott társas kapcsolatok is kulcsfontosságúak a munkavállalók számára – derült ki a Kutatópont Kft. szeptemberben végzett reprezentatív kétezer fős kutatásából.
Vágólapra másolva!

A vizsgált 18 évnél idősebb, a munkaerőpiacon aktív lakosság átlagosan közel három alkalommal (2,89) vált munkahelyet élete során.

Az aktív munkavállalók, akik hátuk mögött hagytak már munkahelyet, elsődlegesen a jobb anyagi megbecsülés okán (47 százalék) választották a járatlan utat.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A hazai aktív munkavállalók harmada tartozik azon szerencsések közé, akik megtalálták számításukat karrierjük tekintetében, és egy kecsegtetőbb bér sem ingatja meg jelenlegi munkáltatójukkal szembeni lojalitásukat. Azon válaszadók, akik anyagi fejlődés esetén megfontolnák a váltást, azok átlagosan 30 százalékos bérnövekedés esetén intenének búcsút.

Forrás: Kutatópont Kft.

A racionális szempontok, mint a növekvő anyagi megbecsültség, vagy a kényszerűségből történő váltás mellett, a munkavállalók 14 százaléka a kedvezőtlen munkahelyi kapcsolatokat nevezte meg a legutóbbi váltása okaként.

A 30-49 évesek az átlagnál érzékenyebben reagálnak a munkahelyi rossz légkörre, a vizsgált aktív 40-49 évesek 19 százaléka a kedvezőtlen munkatársi kapcsolatokkal indokolta a legutóbbi munkahelyváltását.

Vajon milyen elvárásokat támasztanak egy munkahellyel szemben a hazai 18 évnél idősebb aktív munkavállalók?

A versenyképes fizetés (4,56) és a munka-magánélet egyensúlya (4,51) mellett két szociális szempont kap helyet a képzeletbeli dobogón (1-5-ös skálán értékeltek), a munkavállalók a megfelelő munkahelyi légkörre (4,51), valamint a jó munkahelyi csapatra (4,49) vágynak a leginkább az elsődleges szociális térben – mondta Rabcsánszki Laura, a Kutatópont médiakutatás igazgatója.

Forrás: Kutatópont Kft.

A kutatás tanulságai alapján, a 30-39 évesek az átlagnál jobban igénylik a munkahelyi kihívásokat, körükben az érdekes munka, a folyamatos képzés, valamint a karrier-építési lehetőség szempontok dominánsabbak a vágyott munkakörnél.