Jóváhagyták az EU 2016-os költségvetési beszámolóját

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió 2016-os költségvetési beszámolója megbízható, valós képet ad, és arról számol be, hogy folyamatosan javul az uniós költségvetésből teljesített kifizetések becsült hibaszintje – közölte csütörtökön az Európai Számvevőszék, amely jóváhagyta a beszámolót.
Vágólapra másolva!

A becsült hibaszint nem az esetleges csalás, gyenge hatékonyság vagy pazarlás mértéke, hanem azon pénzösszegekre vonatkozó becslés, amelyeket nem lett volna szabad kifizetni az uniós költségvetésből, mivel felhasználásuk nem a vonatkozó szabályok szerint történt.

A költségvetés bevételi oldalán a számvevők nem tártak fel hibát. A kiadások minden területén a korábbinál kevesebb hibát tárt fel az uniós számvevőszék.

Megállapították, hogy a teljes 2016-os végső hibaszint jelentős mértékben az előző évi alatt maradt.

A számvevőszék jelentése szerint a hibaszint az ellenőrzött uniós kiadások mintegy fele esetében nem érte el még a lényegesnek tartott 2 százalékot sem. A számvevőszék ezért a kifizetésekről adott véleményét az első alkalommal "korlátozott záradékkal" láthatta el, ami azt jelenti, hogy a feltárt problémák nem általános érvényűek. A korábbi években – 1994 óta, amikortól a számvevőszék éves megbízhatósági nyilatkozatokat ad ki – elutasító véleményt fogalmaztak meg, ami kiterjedt problémákra utalt. Mint elmondták, az uniós kiadások általános hibaszintje tavaly 3,1 százalék volt, a 2015-ös 3,8 százalékkal és a 2014-es 4,4 százalékkal szemben.

Az uniós kiadások mintegy 49 százalékát kitevő úgynevezett jogosultságalapú, vagyis bizonyos feltételekhez kötött kifizetéseknél a hibaszint 2 százalék alatt maradt. Ide tartoznak a mezőgazdasági termelőknek juttatott közvetlen támogatások, a hallgatói és kutatói ösztöndíjak, valamint a személyzeti költségek.