Közeleg Donald Trump történelmi adóreformja

TRUMP, Donald
Washington, 2017. június 14. Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban bejelenti, hogy belehalt sérüléseibe az a férfi, aki rálőtt Steve Scalise amerikai republikánus képviselőre egy kongresszusi csoport baseballedzésén a Virginia állambeli Alexandriában 2017. június 14-én. A támadó, a 66 éves James T. Hodgkinson, az Illinois államban lévő Belleville lakója volt. (MTI/EPApool/Olivier Douliery)
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök javaslatot tett a társasági adó 20 százalékra csökkentéséről. A lépést régóta rebesgetik, most pedig úgy tűnik, az elnök beváltja ígéretét.
Vágólapra másolva!

A világon átlagosan 22,5 százalékos a társasági adó, Amerika viszont akár 20 százalékra is hajlandó csökkenteni, hogy ezzel vonzóbbá tegye a cégek számára az adózást, és hogy ne vigyék termelésüket az USA-n kívülre.

A Fehér Házból kiszivárgott értesülések szerint az utóbbi évtizedek legnagyobb adóreformja jöhet, ha a kongresszus elfogadja a javaslatot. A reformtól azt várják, hogy fellendíti majd az amerikai gazdaságot és egyben megerősíti az amerikai középosztályt.

Donald Trump Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A mostani javaslat értelmében 35 százalékról csökkenne 20 százalékra a társasági adó, ennek következtében pedig, ahogy Trump elnök mondta, az USA sokkal versenyképesebb lenne.

Áprilisban már volt egy hasonló kezdeményezés, amikor egy rövid dokumentumban vázolták az adócsökkentés menetét, de végül nem terjesztették be a törvényhozásnak.

Illusztráció Forrás: MTI/EPApool/Olivier Douliery

A társasági adó mérséklése mellett, csökkenne az az összeg is, amelyet az amerikai vállalatok külföldi bevételei után kell adózni.

Trump stábja azt hangsúlyozza, hogy ők csak a törvényt körvonalazták, annak részletes kidolgozása a kongresszus feladata lesz a következő néhány hétben.