Deutsch: Megállítottuk Brüsszelt

Századvég konferencia
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság digitális átalakulása korlátozott sikerekre vezethet, ha az európai digitalizáció hatásfoka nem csökkenti az Ázsiával szembeni lemaradást – mondta Deutsch Tamás a Századvég Gazdaságkutató digitalizációról szóló konerenciáján. A miniszteri biztos szerint az egyik legfontosabb feladat, hogy a digitalizáció fejlesztéséhez uniós forrásokat lehessen felhasználni, Magyarországnak ebben a kérdésben élharcosnak kell lenni.
Vágólapra másolva!

A digitalizáció a világgazdaság teljesítményét alapvetően meghatározó folyamat – mondta Deutsch Tamás a Századvég Gazdaságkutató digitalizációról szóló konerenciáján. A Digitális Jólét Programért felelős miniszteri biztos szerint nem egyfajta üzleti, vagy gazdasági kérdés. A digitalizációra a kormány sem eszerint tekint rá, hanem egyfajta lehetőséget és kihívást lát, amiben

az embereknek központi szerepet kell játszania.

Az államnak az egész folyamatban a piaci szereplőkkel kiegészítve aktív szerepet kell vállalnia – tette hozzá.

Deutsch Tamás szerint Magyarország a digitalizáció élvonalában van Fotó: Polyák Attila - Origo

"Ma kell cselekedni"

Nincs olyan kérdés, amiben a kormány döntését ne az a szempont vezesse, hogy az emberek és a gazdaság összes szereplője ne a nyertesei legyenek a digitális átalakulásnak. Ma kell cselekednünk, hogy azokat a kecsegtető lehetőségek, amiket a digitalizáció nyújt, kihasználható legyen – mondta a miniszterei biztos. Deutsch szerint a digitalizáció nélkül nem lehet javítani a gazdaság versenyképességét. Kiemelte, hogy a magyar versenyképesség növekedéséhez nagyban járult hozzá a digitalizáció egyre nagyobb kiterjedtsége a magyar gazdaságban.

Nem lehet elképzelni olyan gazdaságfejlesztési irányt, amiben a digitalizáció ne kapjon kiemelt szerepet. 1820-ban fordult elő utoljára, hogy a világgazdaságban az összes teljesítmény 20 százalékát Kína és India állítsa elő, 2020-ban újra ez lesz a helyzet – mutatott rá a miniszteri biztos. Szerinte ez a jelenség azt jelenti, hogy

az EU gazdasági teljesítménye a világgazdaságon belül csökken.

Magyarország ebben a helyzetben nagyobb sebességre kapcsolt a digitalizáció terén, az EU-n belüli pozíciónk is javult – mondta a miniszteri biztos.

Deutsch: Élharcosnak kell lennünk

A digitális jólét program eredményesen valósult meg az elmúlt években – mondta Deutsch Tamás. A magyar gazdaság digitális átalakulása korlátozott sikerekre vezethet, ha az európai digitalizáció hatásfoka nem csökkenti az Ázsiával szembeni lemaradást – tette hozzá.

A digitalizáció ügyében meg tudtuk állítani Brüsszelt,

mivel 27-ről 18 százalékra csökkent az internetezés áfája, míg jövőre 5 százalékra csökkent. Formális esetben Brüsszelnek kötelezettségszegési eljárást kellett volna indítani ebben az ügyben – tette hozzá.

"Ebben az ügyben megállítottuk Brüsszelt" Fotó: Polyák Attila - Origo

Az egyik legfontosabb feladat, hogy a digitalizáció fejlesztéséhez uniós forrásokat lehessen felhasználni – javasolta a miniszteri biztos. Magyarországnak ebben a kérdésben élharcosnak kell lenni, hogy a digitalizáció közös uniós politikává váljon – mondta Deutsch. Arra van szükség, hogy egy egységes uniós digitális piac jöjjön létre, amiben az Egyesült Királyságnak is fontos szerepet kell játszania az unióból való távozása után is. Ma rest módon nézi az európai digitális gazdaság, hogy a világban milyen gigantikus digitális fejlesztési programok indulnak el – mondta a miniszteri biztos.

Európai hátrány

Miért nem tesz valamit egyetlen európai vezető gazdasági szereplő, hogy beszálljon ebbe a világszintű gazdasági versenyben? – tette föl a kérdést Deutsch. Ha Európa nem találja meg azt a területet, amiben a legjobb, akkor megint egy erőforrást veszítünk el, ami a világgazdaságban zajlik. Ma nem tudunk egyetlen olyan, a digitalizáció szempontjából meghatározó céget mondani Európában, ami a világ élvonalában lenne, csak a másodvonalban helyezkedünk el – tette hozzá.

Ért el annyi sikert a hazai digitalizáció, hogy lehessen mire büszkének lenni. A hazai digitalizációs stratégiában benne rejlik, hogy a közép-európai gazdasági térség legsikeresebb szereplői legyünk – mondta a miniszteri biztos.

A digitalizáció nem cél, hanem eszköz –

tette hozzá. Jó esélyünk van egy olyan modellt sikerre vinni, amit Európában csak Németország és Magyarország követ – zárta Deutsch Tamás.

Deutsch: A digitalizáció nem cél, hanem eszköz Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt nem elég megnyerni

A mostani negyedik ipari forradalom legalább akkora átalakulást hoz majd, mint az első - mondta Bacsa György. A Mol-csoport stratégiai és üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója szerint a meglévő folyamatok költséghatékony átalakítása, vagy új technológiák behozatala növelheti a versenyképességet.

A hagyományos ipari versenyt megnyerni nem elég,

mert a következő tíz évben új versenytársak jelennek meg, amire a Mol egy transzformációs stratégiával válaszolt.

Mindenki a digitális óriásoktól (Google, Apple, Tesla) tart, és nem a hagyományos versenytársaktól - mondta Bacsa. Mind az internet sebessége, mind az informatikai tárólóhelyek ára jelentősen esett az elmúlt években. Az emberek minél több eszközhöz szeretnének hozzájutni, ami a megosztáson alapul gazdaságot erősítheti – mondta a szakember. A fogyasztók is igénylik, hogy a szolgáltatók felismerjék őket, és hozzájuk alkalmazkodjanak. Ma az összes ipari nagyválallat vezetőjének a fejében az van, hogyan tudtak a technikai cégek az élre törni - mutatott rá Bacsa.

Pachner Róbert, a Századvég Gazdaságkutató munkatársa szerint a digitális transzformáció átalakítja mindennapi éltünket és a gazdasági folyamatokat.

A jövő gazdasága nagymértékben el fog térni a mostani viszonyoktól,

mivel minden területen meg fog jelenni a digitalizáció – tette hozzá. A Századvég Gazdaságkutatónak is folyamatosan naprakész piaci információkat kell adnia a digitalizáció állásáról.