A világ leginnovatívabb cége felszámolta a nemek közti fizetési különbségeket

fizetés nő férfi
Vágólapra másolva!
Napjaink egyik legfontosabb megoldandó munkaügyi problémája, hogy az ugyanabban a munkakörben dolgozó nők és férfiak nem keresnek annyit. A világ egyik legnagyobb vállalata példamutató ezen a téren, már 6 millió dollárt szántak arra, hogy a fizetések közötti különbségek eltűnjenek.
Vágólapra másolva!

A Salesforce nem egy különösebben ismert cég. A felhőszolgáltatásokkal foglalkozó számítástechnikai vállalat a Forbes listája alapján a világ 929. legnagyobb cége.

Piaci értéke 59,7 milliárd dollár, és 25 ezer embernek ad munkát.

A vállalat az S&P 500 Index tagja, és olyan oldalak tulajdonosa, mint a data.com, desk.com vagy a do.com. A szilícium-völgyi vállalat, és annak vezérigazgatója, Marc Benioff azonban több dologban is az élen jár.

A Forbes őket választotta meg a leginnovatívabb vállalkozásnak,

és a Quartz szerint sikerült teljes mértékben felszámolni a fizetési különbségeket a nemek között.

A techcég több olyan elismerést is bezsebelt, amely a női alkalmazottak egyenlőségéért tett erőfeszítéseket díjazta.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az Amerikai Egyesült Államokban, akár csak a világ több pontján, óriási probléma, hogy a nők kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.

Az USA-ban tavaly a főállásban dolgozó nők csak 80,5 százalékát keresték átlagosan a férfiak bérének.

Ugyan az olló lassan, de zárul, ezt jól mutatja az alábbi ábra.

Csak másodszor sikerült

A vállalat már 2015-ben próbálta felszámolni a fizetési különbségeket. Akkor a béreket átnézve az derült ki, hogy 3 millió dollár,

azaz 800 millió forint elég arra, hogy megszűnjenek a statisztikailag szignifikáns különbségek.

A Salesforce 2017-ben újra megvizsgálta a fizetéseket, és újabb 3 millió dollárt kellett költeni arra, hogy eltűnjön a nemek közötti differencia.

Marc Benioff Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kimberly White

Míg sok vállalat ugyan hangoztatja, hogy megszünteti a megkülönböztetést és egyenlő béreket ad, addig csak nagyon kevesen fektetnek pénzt abba, hogy a probléma tényleg megoldódjon.

Épp ezért Benioff aláírta a Fehér Ház „Egyenlő Fizetések Nyilatkozatát", ami nem csak a bérekre vonatkozik, hanem megköveteli, hogy a nők egyenlő jogokat kapjanak, mind az üzleti életben, mind a kormányban, mind a nonprofit szervezeteknél.