Szolárcserepet fejleszt a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Gódi Attila,  napelemes tetőcserép
Gódi Attila
Vágólapra másolva!
Szolárcserép fejlesztésébe kezdett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. A napelemek kifejlesztésében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) működik együtt. Várhatóan jövőre dobják piacra az új cserepeket.
Vágólapra másolva!

A tető a környezetbarát és biztonságos energiatermelésbe hoz majd jelentős változásokat a jövőben, ugyanis a fotovoltaikus rendszerek a napsugárzás energiát villamos energiává alakítják át- részletezte Gódi Attila, a Terrán tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezetője.

A tervek szerint az új terméket Magyarországon gyártják, de Nyugat-Európát is megcélozzák az értékesítéssel.

Gódi Attila, a Terrán tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezetője. Forrás: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A cég tesztrendszere fél éve Bólyban működik, a kutatás-fejlesztés pedig másfél éve tart. A rendszert speciális szenzorokkal szerelték fel, a teljesítmény pedig online méri és naplózza. Az eddigi adatok szerint az üzembe helyezése óta leállás nélkül működik.

Egy tetőhöz megközelítőleg 200-300 ilyen cserepet kell feltenni a háztartás villamos energiájának biztosításához.

A fejlesztés folyamatos, az egyetem elektronikus eszközök tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapata a mérnöki tudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát biztosítja a fejlesztéshez- mondta Mizsei János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanára.