A világ leggazdagabb nője elijesztheti az évtizedes partnert

Francoise Bettencourt-Meyers
French writer Francoise Bettencourt-Meyers poses on August 28, 2011 in the French central city of Chanceau-pres-Loches as he participates in the 16th edition of "La Foret des Livres", book fair. Francoise Meyers-Bettencourt is the heiress of Liliane Bettencourt. AFP PHOTO/ALAIN JOCARD / AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Új kézbe került a L'Oreal, és az azzal járó vagyon, miután múlt héten meghalt a tulajdonos, Liliane Bettencourt. A változás miatt elképzelhető, hogy egy másik világhírű márka, a Nestlé eladja a cégben lévő részesedését. A svájci vállalatnál eleve új vezér van, és a vállalati struktúra forradalmasítása zajlik.
Vágólapra másolva!

Múlt héten meghalt a világ leggazdagabb nője, a L'Oreal tulajdonosa, Liliane Bettencourt. Vagyonát lánya, a jelenleg 64 éves Francoise Bettencourt Meyers örökölte, aki finoman szólva sem rendelkezik akkora üzleti tapasztalattal és ambícióval, mint édesanyja.

Az örökösről nem sokat tudni, gyakorlatilag a külvilágtól elzárva él,

naponta órákat tölt zongorázással, míg korábban két könyve is megjelent

– írja a Bloomberg.

Ez a fajta elzárkózottság óriási hátrányt jelenthet, ha Európa negyedik legnagyobb vagyonának tulajdonosa lesz valaki. A család vállalkozása, a Tethys 33 százalékos – és ezzel többségi – tulajdonosa a L'Oreal szépségápolási cégnek,

azaz az örökölt vagyon 43,3 milliárd dollár.

Liliane Bettencourt (balra) és lánya, az új örökös Forrás: WireImage/Getty Images/Pascal Le Segretain

Azonban a vállalkozásban egy másik vállalatnak is viszonylag nagy részesedése van,

a svájci székhelyű Nestlé 23 százalékot birtokol a L'Orealból.

Kilenc százalék van még a Sanofinál.

Hogy a cégvezér halála után pontosan mi következik, azt egyelőre nem tudni. Az új tulajdonos közleményében azt írta, hogy

Francoise Bettencourt Meyers hiába tagja a vezetőségnek két évtizede, belső források szerint nem rendelkezik azzal az elszántsággal, mint édesanyja, nincs a vérében az üzlet.

Francoise Bettencourt Meyers egy csapásra lett a világ leggazdagabb nője Forrás: AFP/Alain Jocard

Emiatt szállhat ki a több mint negyven éves együttműködésből a Nestlé, ahol amúgyis egyfajta forradalom zajlik. Az élelmiszeripari óriás élére januárban új vezető került Mark Schneider személyében, és több befektetési tanácsadó

a részesedés eladására buzdítják a frissen kinevezett vezért.

Az érvelés mögött az áll, hogy az így szerzett pénzből új irányba terjeszkedhetne a Nestlé, és több kávéval és friss élelmiszerrel foglalkozó vállalatot vásárolhatna fel.

Lehetséges terjeszkedési irány az ásványvizek és az állateledelek piaca is,

amelyekre azért van szükség, mert a cukros élelmiszerek eladásának visszaesése miatt az elmúlt két évtized legkarcsúbb növekedésére számítanak a cégnél.

Könnyen kiszállhat a Nestlé Forrás: 123rf.com

A Nestlé agresszív politikáját jól mutatja, hogy idén 20 milliárd svájci frank értékben vásárolták vissza saját részvényeiket.

A 28 milliárd dolláros részesedést azonban nem olyan könnyű eladni.

Egyfelől a felek közötti szerződés kiköti, hogy egyik cég sem növelheti a részesedését a következő fél évben L'Orealban Liliane Bettencourt halála miatt – írja a Bloomberg.

Másfelől februárban Mark Schneider azt nyilatkozta, hogy

a L'Orealban lévő befektetés kiemelkedő stratégiai fontosságú,

és nincs a rövid távú tervek között a kapcsolat felülvizsgálása.

A L'Oreal Clichy-la-Garenne-ben található központja Forrás: AFP/Photo12/Gilles Targat

Szakértők azonban azon az állásponton vannak, hogy a Nestlé a vállalati struktúra és portfolió egyszerűsítése miatt vélhetően előbb-utóbb meg fog válni a részesedésétől, de csak akkor, ha talál megfelelő vállalkozást, amelybe az így szerzett tőkét befektethetné.