A magyar V4-elnökség fontos célja az exporttevékenység támogatása

V4 aláírás EXIM
SZerződés aláírás és soros tagság átadása a a V4 tagországok első Exporthitel és Biztosítási Konferenciáján 2017 szeptember 21-én
Vágólapra másolva!
A V4-országok külgazdasági minisztereinek a brit pénzügyminiszterrel lezajlott múlt heti találkozója után, ezen a héten sikeresen zárult az első „V4 Exporthitel és hitelbiztosítás konferencia". Az Exim Bank szervezte szakmai találkozón a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország exportfinanszírozásért felelős pénzintézetei vettek részt. A konferencia zárásaként az intézmények vezetői közös szándéknyilatkozatot írtak alá.
Vágólapra másolva!

A magyar Exim Bank szervezésében megvalósult szakmai konferencia tapasztalatait sikeresen tudják majd kamatoztatni a jövőben – értékelte az eseményt Urbán Zoltán, az Exim vezérigazgatója. A találkozót kezdeményező bank vezetője kiemelte, hogy a V4-ek országainak gazdasági növekedése a leggyorsabb az Európai Unió tagállamai közül, a négy ország együttesen a teljes közösségi export közel 13 százalékát adja. Magyarországon például az export tavaly 6,7 százalékban növekedett, ami nagyobb mértéket jelent, mint a bruttó hazai termék (GDP) növekedése.

Közös fellépést javasolnak a régió országainak

A rendezvényen a V4-országok közös fellépésének fontosságát hangsúlyozták a résztvevők. Varju Krisztina Dóra, Magyarország 2017-2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy a Visegrádi Négyek közötti kapcsolatépítés egyik kiemelt területének tekintik az exportáló cégek támogatását. A miniszteri biztos azt is jelezte,

stratégiai egyeztetések zajlanak az EU következő költségvetési ciklusáról.

Ezeken a V4-ek mellett Románia, Szlovénia, Horvátország és Bulgária képviselői is jelen vannak, de további országokat is megkeresnek, amelyeknek hasonló érdekeik lehetnek a következő hétéves költségvetési ciklusra vonatkozóan.

Varju Krisztina Dora kiemelte:

az előző magyar V4 elnökség nagy sikere volt, hogy a négy visegrádi ország közös álláspontot tudott kialakítani az akkori uniós költségvetési ciklus tervezésében.

Budapesten zajlott a V4 tagországok első Exporthitel és Biztosítási Konferenciája Fotó: Szabó Gábor - Origo

Osztozni kell a kockázatokban, támogatni kell az erősségeket

Urbán Zoltán szerint, minden visegrádi országnak megvan az erőssége, amit közösen jobban ki lehet aknázni. A vezérigazgató úgy fogalmazott,

a szlovákok az energetikában, a csehek a gépiparban, a lengyelek a megújuló energiák hasznosításában, a magyarok pedig a víziparban kiemelkedők.

Eddig is volt együttműködés a visegrádi országok exporthitel ügynökségei és állami hátterű pénzügyi intézetei között – emlékeztetett az Exim vezetője. Szerinte az ilyen típusú együttműködéseket szükséges mélyíteni a jövőben. Kiemelte azt is:

az intézmények tevékenységének összehangolása mellett, fontos, hogy a Berni Unió és az OECD testületeiben együtt szavazzanak az érintett országok.

Az Exim vezérigazgatója jelképes gesztus kíséretében, egy Puskás labda átadásával adta át a stafétát a következő szervező országnak, Szlovákiának. A szlovák Exim Bank vezetője megköszönte a lehetőséget, majd elmondta: a közös fórumok létrehozása elősegítheti egymás üzleti sikereit. A szlovák fél örömmel várja partnereit Pozsonyba, a jövő évi konferenciára.

Szerződés aláírás és soros tagság átadása a a V4 tagországok első Exporthitel és Biztosítási Konferenciáján, 2017. szeptember 21-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

A rendezvény zárásaként a V4 országok Exim-bankjainak és biztosítóinak vezérigazgatói közös zárónyilatkozatot írtak alá az együttműködés bővítéséről és elmélyítéséről.