Elképesztő jóslattal állt elő a világ második leggazdagabb embere

Warren Buffett
WASHINGTON, DC - OCTOBER 15: Warren Buffett performs onstage at FORTUNE Most Powerful Women Summit on October 15, 2013 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP
Vágólapra másolva!
A részvényekre sokan kockázatos befektetésként tekintenek. Rövid, vagy középtávon ebben van is igazság, azonban Warren Buffett szerint kellően hosszú távon nincs jobb üzlet az amerikai részvényeknél. Most egy száz éves jóslattal állt elő a pénzügyi guru.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett a világ második leggazdagabb embere a Forbes szerint, igaz egyre sűrűbben előzik meg ideiglenesen mások.

A legnagyobb fenyegetést az üztletemberre Jeff Bezos, az Amazon vezére, illetve Amancio Ortega, a Zara atyja jelenti, akik átmenetileg már az első helyre is odafértek.

Warrenn Buffett mindig is a hosszú távú befektetések híve volt, most a Reutersnek adott érdekes nyilatkozatot. A milliárdos szerint az USA részvénypiaca tartósan emelkedni fog,

és a Dow Jones index 100 év múlva elérheti az 1 millió pontot

– írja a Business Insider.

Warren Buffett néha szórakozik is Forrás: AFP/Paul Morigi

A Dow Jones iparági átlag szerdán 22 421,59 ponton zárt.

Buffett elmondta azt is, hogy a jóslatot ugyan nem feltétlenül kell készpénznek venni, de figyelmeztetett arra,

hogy 100 évvel ezelőtt az index 81 ponton állt.

Az üzletember tanácsa egybecseng azzal a közgazdasági alapvetéssel, hogy hosszú távon a részvénypiaci befektetések folyamatosan emelkednek.

Mi az a Dow Jones index?

A Dow Jones Ipari Átlag (angolul Dow Jones Industrial Average, rövidítve DJIA) az Amerikai Egyesült Államok 30 legfontosabb vállalatának tőzsdei állapotát mutatja percről percre, egyetlen mutatóban. Forrás: Wikipedia

Warren Buffett 2008 októberében, gyakorlatilag a válság közepén a New York Timesnak adott interjújában is kiállt az amerikai részvények mellett, és azt tanácsolta:

Akkori interjújában sem rövid távú tanácsnak szánta a tippet.

Tegyük tisztába a dolgokat. Nem tudom megjósolni a rövid távú mozgásokat a részvénypiacon.

A leghalványabb fogalmam sincs róla, hogy miképp fognak állni a részvények egy hónap vagy akár egy év múlva.

Azonban valószínű a piac emelkedni fog, az is lehet, hogy kiemelkedő mértékben még az előtt, hogy a gazdaság talpra állna – nyilatkozta akkor a sokak által pénzügyi gurunak tartott Buffett.

Vannak hullámvölgyek, de folyamatos az emelkedés Forrás: Dow Jones, Origo

A világ második leggazdagabb embere elmondta azt is, hogy a XX. században hiába sújtotta az Egyesült Államokat több dolog. Lezajlott két világháború, több katonai konfliktusban is részt vett az ország, túlélte a gazdasági világválságot, az olajkrízist, de emellett vagy tucatszor volt recesszió és pénzügyi pánik, meg persze buborékok durrantak ki.

Ehhez képest a Dow Jones 66 dollárról 11 497 dollárra emelkedett 1908 és 2008 között.