A fiatal férfiak külföldön, a nők itthon keresnék a boldogulást

lecture workshop informatics university academic students laptops presentation seminar academy coaching audience study business training exercise speaker conference event education discussion instructor congress faculty participants group people talk inst
44192156 - rear view of students sitting and listening in lecture hall doing practical tasks on their laptops.
Vágólapra másolva!
Nem ugyanaz a két nem preferenciája a külföldi munkavállalás tekintetében. A K&H Bank legfrissebb felmérése szerint, a fiatal, 19-29 éves korosztály tagjainak több mint harmada, 36 százalékuk tervezi a külföldi munkavállalást. Jelentős eltérés mutatkozik ugyanakkor a nők és a férfiak között ebben a tekintetben.
Vágólapra másolva!

A diákok rendelkeznek a legnagyobb mobilitási hajlandósággal. A most felsőoktatásban tanulók közel fele, 44 százalék szeretne hosszabb vagy rövidebb ideig külföldön munkát vállalni. Úgy tűnik, a nyelvtudás is adott ehhez: 68 százalékuk beszél valamilyen idegen nyelven, akár úgy is, hogy papírt arról nem tud felmutatni.

A nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások 65 százaléka pedig azt mondta, egy vagy több középfokú nyelvvizsgát igazoló papírral rendelkezik.

A vizsgált korosztály egészében pedig 36 százalék a legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkezők aránya.

A nők maradnának, a férfiak mennének

Az első negyedéves eredményekhez hasonlóan, a vizsgált korosztály tagjainak 36 százaléka tervez külföldi munkavállalást. Ez lényegesen magasabb szám az egy évvel korábbi, 20 százalékos értékhez képest. A nappali tagozatos tanulók közül pedig 44 százalék gondolja úgy, hogy külföldön fog munkát vállalni, ami viszont csökkenés a 2016 év végén mért 54 százalékhoz képest.

Lényeges a különbség a nemek preferenciáiban.

A férfiak 50 százaléka tervezi a külföldi munkavállalást, a nők között viszont csak 16 százalék gondolja úgy, kipróbálná a más országban folytatott munkavégzést.

A diákok nagyjából ötöde (21 százalék) pedig a külföldi tanulást fontolgatja.

A diákok elégedettebbek, mint a munkát vállaló fiatal társaik Forrás: 123rf

Csökken a diákok elégedettsége az oktatással, ez alól egyedül a tanulás mellett munkát vállalók jelentik a kivételt. Körükben 26 százalék elégedett a színvonallal, szemben a tavaly év végén mért 22 százalékos rátával.

Bár a diákok 59 százaléka úgy nyilatkozott, hogy azt tanulja amit szeret és ami érdekli is, az elégedettek aránya nagyot zuhant a tavalyi 82 százalékhoz képest.

A diákok azonban még így is derűsebbek, mert a dolgozó fiatalok alig fele volt csak elégedett jelenlegi munkájával.

Optimisták viszont az álláskeresést illetően.

A fiatalok 34 százalékban úgy gondolják, az egyes szektorokban tapasztalható jelentős munkaerőhiány miatt, kifejezetten könnyű lenne munkát találni.

A budapesti fiatalok és a diákok körében az arány ennél is magasabb. A kutatásban 300 fiatal vesz részt, az adatfelvétel 2017 június 7-21. között volt.