Ezért nem találni mestert szakipari munkákra

plumber blue overalls work faucet pipe tap repairing broken handyman forceps tube attention repair technician site help service armature wrench installation install man person sanitary duct hand care equipment handicraft blocked worker duty
26312895 - close up of plumber in blue overalls in work lakás kár csőtörés szerelő szerelés
Vágólapra másolva!
Ha a tendencia folytatódik, hamarosan mind több alkalommal idézhető fel az a pillanat, amikor egy szerelési munkára kihívott mester az előző szaki munkájára tett becsmérlő megjegyzésekkel kezdi feladatának elvégzését. A furcsa, már-már rituális önhitelesítési magatartás a magyar lakosság körében mind ritkábban tapasztalható. A szakipari munkák szektora ugyanis mind nagyobb munkaerő-hiánnyal küzd.
Vágólapra másolva!

A Jószaki.hu szakember-közvetítő internetes portálon mintegy 20 ezer mesterember regisztrálta magát. Közülük mintegy 700-an töltötték ki azt az online kérdőívet, amely a magyar szakmunkások helyzetéhez a mesterek oldaláról közelít. Kiderült:

a hazai szakipari munkák szektora lényegében országos mértékben küzd az egyre kevesebb szakmunkás jelentette problémával.

A legfontosabb ok, amiért nem találni kellő számú szakit, az, hogy a külföld elszívja az itt dolgozókat.

Négyből három vállalkozás alkalmazna

Országos viszonylatban, az összes olyan vállalkozás mintegy 77 százaléka keres alkalmazásra szakmunkást, ahol a mester nem egyedül dolgozik. Ebben a vonatkozásban régióként is jelentős eltérések mutatkoznak. Különösen Nyugat-Dunántúlon nagy a hiány, itt az alkalmazottakkal is dolgozó mesterek átlagosan 3 dolgozót veszítettek az elmúlt években.

A hazai szakipari vállalkozások legnagyobb része bővítené alkalmazottai számát Forrás: 123rf

Döntően azért, mert szak- vagy segédmunkásaik, a jobb kereseti lehetőséget biztosító, külföldi munkavállalás mellett döntöttek.

A másik leginkább munkaerőhiányos országrész Észak-Alföld. Itt a mesteremberek a most elvégzett munkák majdnem kétszeresét is el tudnák vállalni, ha lennének elegen, akik szakmunkásként velük együtt, illetve a kezük alá dolgoznak.

Inkább alkalmazott kint, mint vállalkozó itthon

A mesteremberek szerint, sok olyan vállalkozó, aki itthon alkalmazott híján nem tud kellő számú megrendelést vállalni a várt jövedelem eléréséhez, szintén a külföldi munkavállalás mellett dönt. Még akkor is sokan elcsábulnak, ha a határon kívül maguk is csak alkalmazottak lesznek.

A keresett jövedelem ugyanis bőségesen kárpótolja őket azért, mert feladták a vállalkozást, amiben általában a maguk főnökei lehetnek.

A portál elemzése szerint, az itthon maradók közül is, különösen pedig a szakmájukban igazán jók, inkább vállalkozás indításában, mintsem alkalmazotti munkakörben gondolkodnak. Ennek oka, hogy

a vállalkozóként elérhető nettó jövedelmek általában lényegesen magasabbak annál, mint amennyit az alkalmazottak keresnek.

Sok szakembere külföldön dolgozik a határon túl is keresett képesítésével Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A nem reprezantatív felmérés szerint, a legjobban most a parkettás mesterek keresnek, akár havi nettó 600 ezer forintot is, míg ugyanebben a szakmában az alkalmazottaknak 210 ezer forintos jövedelemmel kell megelégedniük.

A munkaerőhiány miatt a megrendelők jellemzően mind hosszabb határidővel találnak csak kivitelezőt az adott szakmunkára.

Országos viszonylatban, a mesterek szerint legalább 70 százalékkal több munkát tudnának elvállalni, rövidebb határidővel, ha lenne elegendő számú alkalmazottuk.

A mesterek ötöde arra is panaszkodott, hogy ha tehetné, lecserélné munkásait, de nincs válogatási helyzetben segédjeit illetően.

Az elemzéshez kapcsolódó infografika régiós bontásban mutatja a szakik helyzetét, valamint azt is, milyen jövedelemkülönbségei vannak a külföldön végzett szakmunkának.