Letették a Mercedes új képzési központjának alapkövét

Varga Mihály, Mercedes
Kecskemét, 2017. szeptember 21. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) ügyvezető igazgatója (az autóban) a Mercedes-Benz gyár összeszerelő üzemében Kecskeméten 2017. szeptember 21-én. Ezen a napon letették az autógyár közvetlen szomszédságában felépülő új képzési központ alapkövét. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Letették a Mercedes-Benz gyár új képzési központjának az alapkövét. Az intézmény főleg a duális képzésben részt vevő középiskolások és felsőoktatási hallgatók gyakorlatának helyszíne lesz. A több mint 3 milliárd forintos beruházást a magyar állam 622 millió forinttal támogatja.
Vágólapra másolva!

Az autógyár közvetlen szomszédságában felépülő képzési központ alapkövének elhelyezésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a Mercedes új oktatási központot, jövőre pedig új üzemet épít. Szerinte ez kifejezi a német befektetőknek Magyarország és a magyar gazdaság fejlődésébe vetett bizalmát.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Mercedes-Benz gyár összeszerelő üzemében Kecskeméten. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Hozzá tette, hogy a cég ezzel megmutatta, hogy hosszú távon gondolkodik Kecskemétben, Magyarországban és a régióban is.

Szó esett arról is, hogy a magyar kormány évekkel ezelőtt megkezdte a magyar szakképzési rendszer átalakítását, hogy a fiatalokat gyakorlati tudáshoz és munkahelyhez segítse. Véleménye szerint már nem a munkanélküliség a legnagyobb gond, hanem a megfelelő végzettséggel és tudással rendelkező emberek számának az emelése.

A magyar gazdaság egyik húzóága a járműipar, amelynek teljes kibocsátása az elmúlt évben 25 milliárd euró volt.

Az iparág részesedése a feldolgozóipar kibocsátásából eléri a 28 százalékot, az exportból pedig a 20 százalékot, jelenleg 168 ezer ember foglalkoztat.

A több mint 3 milliárd forint összegű beruházást a magyar állam 622 millió forinttal támogatja. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A kormány az ágazat további sikeres működéséhez az iparfejlesztési programmal, az üzleti környezet folyamatos javításával, a beszállítói hálózat, valamint az oktatás fejlesztése révén kíván hozzájárulni.

Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy a Heliport Ipari Park területén 2011-ben alakítottak ki egy diákokat és fiatalokat fogadó tanműhelyt, amely az új oktatási metodikát az országban elsőként teremtette meg. Jelenleg már több mint ezer diák tanul duális képzési rendszerben a térségben.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nem csak egy intézet, hanem a fiatalok jövőjének, karrierlehetőségének alapkövét is letették.

A Mercedes-Benz Academy Kecskemét a legkorszerűbb oktatási eszközöket biztosítja a következő tanévtől.

A Mercedes kecskeméti gyárában több mint 190 ezer kompakt autó készült tavaly és a cég mintegy 4 ezer munkavállalót foglalkoztat jelenleg. A Mercedes-Benz a tervek szerint 2018-ban kezdni meg a második kecskeméti gyárának építését, 1 milliárd eurós beruházás keretében.