Elképesztő, az Amazon segít bombát készíteni

bomba, nagy durranás
Vágólapra másolva!
Az oldal keresőjének algoritmusa automatikusan feldobja a lehetséges összetevőket.
Vágólapra másolva!

Ijesztő dologra hívja fel a figyelmet a Channel 4, amely egy nyomozásra hivatkozva azt állítja, hogy az Amazon online áruház algoritmusa gyakorlatilag megmutatja egy halálos bomba megalkotásához szükséges összetevőket – írja a CNBC.

A nyomozócsoport azt derítette ki, hogy az oldalon a keresőmotor automatikusan olyan kémiai kombinációkat javasol bizonyos felhasználók számára,

amelyek robbanóanyagok és gyújtóeszközök készítését teszik lehetővé.

A funkció nagyon könnyen elérhető, gyakorlatilag elég rákeresni egy összetevőre, például a puskapor egyik elemére, és az Amazon a „mások ezt is megvették" fülön

listázza is a szükséges további kémiai anyagot.

Illusztráció Forrás: 123RF

Az is kiderült a vizsgálat során, hogy a szükséges összetevőkből sikerült akkora mennyiséget a kosárba tenni, amiből 45 kiló puskapor előállítható, azok ellenére, hogy az Egyesült Királyság törvényei nagyon szigorúak a vegyi anyaggal kapcsolatban:

Egy fő maximum 100 grammot birtokolhat engedély nélkül saját felhasználásra.

Ami még érdekesebbé teszi a dolgot, hogy nem csak a szükséges összetevőket dobja ki a gép, hanem az algoritmus listáz golyós csapágyakat, nyomógombos kapcsolókat, akkumulátor-csatlakozókat és kábeleket is.

Egyszóval mindent, ami egy bomba gyártásához kell.

A cég szerint minden törvényes Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A XXI. században az interneten több-kevesebb utánajárással természetesen a "receptek" hozzáférhetőek, de az mindenképp aggályos, hogy egy webshop gyakorlatilag lehetőségként kínálja az összetevőket.

Az Amazon reagált a hírre, ők azt állítják, hogy az oldal megfelel minden törvényi előírásnak, és teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal akkor, ha az Amazon segítségét kérik egy nyomozáshoz.