Az olajtársaságok mind zöldebbek és klíma-barátabbak lesznek

China's Sinopec to shut four oilfields at Shengli China Chinese Shandong Shengli oilfield oil SQUARE FORMAT
--FILE--Derricks pump crude oil at the Shengli Oilfield in Dongying city, east China's Shandong province, 27 October 2015. China's state-owned Sinopec will shut four oilfields in 2016 at Shengli in the eastern province of Shandong, a company newspaper said late on Tuesday (16 February 2016), as low global oil prices take a toll on output of the country's aging fields. The Shengli Daily cited a meeting that ended on Tuesday, but did not say how much production would be cut, or when the four fields, Xiaoying, Yihezhuang, Taoerhe and Qiaozhuang, would be shut. The Shengli field, which has been operating since 1974, lost 9.2 billion yuan ($1.41 billion) in 2015, 2.9 billion yuan in January 2016, the paper said, due to tumbling global oil prices.
Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent a világ legnagyobb vállalatainak, ezeken belül is az olajtársaságok károsanyag-kibocsátása a 2010-2015-ös időszakban a Bloomberg összeállítása szerint. A globális gazdaság 100 legnagyobb vállalatából 62 társaság úgy hajtott végre átlagosan 12 százalékos csökkentést, hogy közben bevételük emelkedett. A környezetet és a klímát tevékenységükkel leginkább terhelő olajipari vállalatok még ennél is sikeresebbek voltak, és még mindig nem sok a jóból. A hétvégi fejlemények szerint lehet, az Egyesült államok mégis marad a klímaegyezményben.
Vágólapra másolva!

Egyesek úgy vélik, ha van valami amit köszönhető az idei Irma hurrikánnak vagy a 2012-es Sandynek, az az, hogy kézzelfoghatóvá tették azt a sokak számára elvont jelenséget, amit klímaváltozásnak hívnak. A tudósok korábbi figyelmeztetéseit nem mindig vették komolyan az elmúlt évtizedekben az iparági illetve kormányzati szereplők.

Az olajtársaságokat gyakran érte az a vád, hogy kétségtelenül tekintélyes lobbierejüket bevetve terelték a döntéshozókat az enyhébb környezetvédelmi szabályozás irányába.

Ennek úgy tűnik, egy ideje vége. A legszennyezőbb vállalatok folyamatosan zöldülnek, és úgy tűnik, a gazdaság teljesítménye sem gyengül attól, ha kevesebb káros anyaggal pöfögtetik tele a klímát a társaságok.

Egyesek a pusztító hurrikánokat is a klímaváltozás számlájára írják Forrás: AFP/2017 Getty Images/Sean Rayford

Vissza a klímához

Az amerikai külügyminiszter a CBS televíziónak adott interjújában azt mondta: ha a megfelelő feltételek fennállnak, van rá esély, hogy a korábbi bejelentést megváltoztatva, az Egyesült Államok mégsem lépjen ki a párizsi klímaegyezményből. Bár a Fehér Ház helyettes szóvivője vasárnap reggel még azt hangsúlyozta, hogy egyértelmű döntés született a klímaegyezmény felmondásáról, azt is hozzátette,

az ország számára kedvezőbb feltételek esetén az USA akár vissza is léphet abba.

Más, fontos pozíciót betöltő kormányzati tisztviselők szintén a visszatéréshez szükséges új feltételek kialakításáról beszéltek.

Annak, hogy a világ legerősebb gazdaságával bíró, egyben egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó országa, vezetőinek nyilatkozata szerint mégis bent maradhat vagy visszaléphet a párizsi klíma-megállapodásba, üzenet értéke lehet. Az országok közül mind több fordul rá a megújuló energiákra, és egyes számítások szerint, alig pár évtized múlva, döntően környezetbarát megoldásokkal működik majd a világ nagy része.

Csakhogy a gazdasági növekedésre is hatással lehet az, ha az addig megszokott termelési módok – ha mégoly környezetszennyezők is – megváltoznak.

Most azonban úgy tűnik, ez elsősorban a nagy energetikai vállalatoknál lehet probléma.

Ha egyáltalán van kapcsolat a két vonatkozás között.

A legnagyobb olajvállalatok számottevő mértékben csökkentették károsanyag-kibocsátásukat Forrás: Bloomberg/© 2015 Bloomberg Finance LP/Luke Sharrett

A világ legnagyobb öt olajvállalata – az Exxon, a Shell, a Chevron, a BP és a Total SA – 2010 és 2015 között átlagosan 13 százalékos emisszió-csökkentést értek el (a legfrissebb emissziós adatok 2015-ről állnak rendelkezésre).

A BP volt a legjobb a műfajban a vizsgált időszakban, mintegy 26 százalékos csökkentéssel,

a legnagyobb, texasi székhelyű Exxon 14 százalékkal nyeste meg a kibocsátott káros anyagok mennyiségét.

Ez közel 57 millió tonna, üvegházhatású gázzal kevesebb kibocsátást jelentett öt év alatt,

amiben a Chevron értékei még nincsenek benne, mivel a vállalat csak 2012-től adja le az erre vonatkozó jelentést.

Ez a tekintélyes spórolás az emisszión, a legnagyobb energetikai vállalatoknál a vizsgált időszakban 26 százalékos bevételcsökkenéssel járt együtt.

Nincs azonban semmiféle bizonyíték arra, hogy a bevételek és az emisszió csökkenése között valamiféle korrelációs kapcsolat lenne, azaz az előbbi a másik függvényében alakulna.

A legnagyobbak csökkentettek

Ahogy az Origo is megírta, a várakozások szerint az Egyesült Államok akkor is betartja a párizsi megállapodásban foglaltakat, ha a kilépés bejelentését követő, évek át tartó lezárási folyamat végén, valóban elhagyja a klímavédelmi ernyőszerződést. Ennek oka az, hogy a megújulók kitermelése mind olcsóbb, és

közgazdasági belátások is elegendők ahhoz, hogy inkább ezekbe érkezzenek a befektetések, mintsem fosszilis források hasznosításába.

Úgy tűnik, ez nem puszta vélelem vagy egyszerű becslés. A legnagyobb, nem energetikai vállalatok számottevően csökkentették emissziójukat úgy, hogy bevételeik emellett szerényen emelkedtek is.

A legnagyobb vállalatok csökkentették károsanyag-kibocsátásukat és növelték bevételüket Forrás: AFP/2008 Getty Images/Mario Tama

A világ 62 legnagyobb vállalatára kiterjedő elemzés szerint, a társaságok bevételi átlagosan valamivel több mint 1 százalékkal nőttek a 2010 és 2015 közötti öt éves időszakban. Ez összesen 61 milliárd dollárt jelent, a legnagyobb növekedést ebből az egészségügyi szolgáltatók és a fogyasztói termékeket gyártók produkálták.

Eközben a vezető cégek 600 millióról 500 millió tonnára csökkentették a káros anyagok emisszióját.

A 100 legnagyobb cég pedig összesen közel 71 millió tonnával fogta vissza a környezetbe jutó szennyező anyagok kibocsátását, ami nagyjából Izrael állam éves kibocsátásának felel meg.

Mindeközben az olajvállalatok is komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy termelésükkel a korábbiaknál jobban kíméljék a környezetet. Például

az Exxon közel 8 milliárd dollárt fordított 2000 óta arra, hogy technológiailag korszerűsítse és környezetbarátabbá tegye alkalmazott megoldásait.

A Shell is támogatja új energetikai megoldások kutatását és kidolgozását. A feléjük irányuló elvárások kapcsán ugyanakkor az olajtársaságok megjegyezik: a gáz és az olajkitermelés mellett a nyersanyagok felhasználása, azaz elégetése kapcsán is gondolni kellene a klímára. Mindenesetre a nagy kitermelők már jó ideje érdeklődnek az energetikai diverzifikáció és az alternatív megoldások iránt. Azt az Origo is megírta, a jelen és a közeljövő energetikai startupjai mögött felvásárlóként vagy befektetőként, de ott találjuk az olajmamutokat is. A nemzetközi bizalom pedig továbbra is nagy a párizsi klímaegyezmény országainak elkötelezettsége iránt, melyek között könnyen lehet, hogy hamarosan az USA-t is ott találjuk.