Ez a jövő. De Ön felülne egy pilóta nélküli repülőre?

2017.09.18. 15:42

A pilóta nélküli gépek nem csak gazdasági előnyökkel járhat, hanem még a biztonságot is javíthatja a UBS szerint. Ugyanakkor a 8 ezer főt megkérdező felmérésük 54 százaléka vonakodna repülni egy pilóta nélküli gépen.

A pilóta nélküli repülőgépek nemcsak jövőbeni közlekedési módok lehetnek, hanem gazdasági előnnyel is járhatnak a UBS svájci bank által végzett új kutatás szerint, ami azt állítja, hogy több milliárd dollárt lehet így megtakarítani.

A bank elemzése szerint évente több mint 35 milliárd dollár megtakarítást hozhatna a pilóta nélküli gépek a légiközlekedési iparág számára.

Az ilyen megtakarítások feltárásához a UBS az javasolja, hogy számos elemet vizsgáljanak át az ágazat képviselői: például, hogy a légitársaságok hogyan profitálhatnak az alacsonyabb működési és képzési költségekből, hogyan csökkenthetik az üzemanyagköltségeket és a biztosítási prémium költségeket.

Pilóta nélküli repülőgépForrás: AFP/Sputnik/Vitaliy Belousov

A lehetőség függ a kiépítési terv időzítésétől, valószínűleg elsőként az áruszállításnál kerülne bevezetésre a pilóta nélküli repülőgép, és az ehhez kapcsolódó új technológiák. Már a mostani repülőgépek is olyan számítógépekkel és technológiából vannak felszerelve a fedélzeten, hogy segítsen a pilótáknak – például a robotpilóta is ilyen fejlesztés.

Júniusban a Boeing bejelentette, hogy a pilóta nélküli technológia koncepcióját vizsgálja, valamint nemrég bejelentette, hogy egy légi jármű csoportot hoztak létre azért, hogy elősegítsék a repülőgépek és az elektronika fejlesztését.

A UBS hozzátette, hogy jelenleg nem lehet komolyabb befektetői érdeklődésre számítani, mert az előnyök elérése akár több mint öt évig is eltarthat. Ugyanakkor még mindig sok olyan kérdés van, amivel valószínűleg szembe kell néznie az iparágnak a pilóta nélküli repülőgépek bevezetése előtt.

Pilóta nélküli repülőgépForrás: AFP/NurPhoto/Markus Heine

A legutóbbi UBS által végzett kutatás során 8 ezer főt kérdeztek meg a pilóta nélküli repülőgépekkel kapcsolatban: 54 százalékuk vonakodna repülni egy pilóta nélküli géppel, és mindössze 17 százalékuk állítja azt, hogy valószínűleg örömmel fogadná a lehetőséget.

A pilóta nélküli repülőgépre való hajlandóság a 18 és 34 éves korosztályban azonban már 30 százalék – a UBS hozzátette, hogy a lehetőség elfogadása az idővel valószínűleg növekedni fog.

Az ügyfelek szempontjából a pilóta nélküli repülőgépek irányába történő kilátások mellett a bank azt is megjegyezte, hogy "tervezési, biztonsági és technológiai kihívások" állnak szemben a megvalósítással, és emellett még komolyabb szabályozási rendszerre is szükség van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK