Pukkanni látszik a buborék, a bitcoin lehet az új tulipán

Utazás Hollandia, a tulipánok országa
Vágólapra másolva!
Meredek zuhanásba kezdett a bitcoin árfolyama miután Kína bekeményített a kriptovalutával szemben. Ezzel egy időben több szakértő is élesen kritizálta a virtuális pénzt, sőt olyan is volt, aki szerint a bitcoin-lufi hamarosan ki fog durranni.
Vágólapra másolva!

A bitcoin minden idők egyik legellentmondásosabb pénzügyi eszköze. Egyesek az új aranyat, és a legbiztosabb menedéket látják benne, míg mások nem tartják többnek veszélyes piramisjátéknál.

A piaci bizonytalanság miatt az árfolyam nagyon nagy kilengéseket mutat,

azonban több nemzetközi politikai és gazdasági esemény is a bitcoin felé terelte a befektetőket.

A decentralizált és anonimitást kínáló kriptovaluta azok számára is vonzó volt, akik el akarták rejteni vagyonukat, és az árfolyam mesés növekedése sokak szemében vonzó lehetőség.

A bitcoin árfolyama 2016. szeptember 16-án még csak 606 dollár volt, azóta ez viszont kevesebb mint egy év alatt megnyolcszorozódott.

A csúcsot szeptember 1-jén érte el a virtuális fizetőeszköz, akkor 4950 dollárba került egy bitcoin.

Az elmúlt egy év félelmetes növekedése állt meg szeptember 1-jén Forrás: Origo, Coindesk

A grafikon jól szemlélteti, hogy milyen hihetetlen az árfolyam emelkedése, sőt ha a bitcoin árfolyamát még 2010-as létrehozása óta vizsgáljuk, akkor még látványosabb a bővülés.

A Bitcoin árfolyam a kezdetek óta Forrás: Origo, Coindesk

Azonban Kína megelégelte a bitcoinba áramló tőke nagyságát, a pekingi kormány betiltotta a nyilvános érmekibocsátást. Azonban a virtuális pénz üldözése nem állt meg itt, minden jel arra mutat, hogy a kínai hatóságok az ország Bitcoin-tőzsdéjét be akarják zárni. Erre reagált a BTCChina, amely szeptember után felfüggeszti a kereskedést.

Ha a hír beigazolódik, akkor az óriási csapás lesz a bitcoinnak, ugyanis Kína bonyolítja le a bitcoin forgalom 23 százalékát – írja a Bloomberg.

Mennyit ér a bitcoin Forrás: AFP/Getty Images/George Frey

Emellett a héten több kritika is érte a bitcoint, a JP Morgan vezére, Jamie Dimon szerint az egészet az 1600-as évek holland tulipánbuborékjához hasonlította. Marko Kolanovic, a bank elemzője egyenesen piramisjátéknak nevezte a kriptovalutákat.

A rengeteg rossz hír megtette a hatását, az árfolyam gyakorlatilag beszakadt,

szeptember 15-én délután fél kettőkor a virtuális pénz egyetlen érméje 2950 dollárt ért,

ami azt jelenti, hogy fél hónap alatt 40,5 százalékkal csökkent az árfolyam.

Nem csak a Bitcoin árfolyama zuhan rohamosan, gyakorlatilag a teljes kriptovaluta esik. Ezt jól mutatja a tíz legnagyobb kapitalizációval rendelkező valuta elmúlt 24 órás teljesítménye.

A mintegy 500 féle kriptovaluta árfolyama szinte kivétel nélkül zuhant Forrás: Origo, Coin.dance

A zuhanás tényleg pánikszerűnek tűnik, és nehéz megjósolni hol áll meg. Azonban könnyen elképzelhető, hogy tényleg egy buborék kipukkanásának pillanatait láthatóak.

A bitcoint nem szabad véglegesen leírni, négy éve már egy kisebb válságot átélt a kriptovaluta,

2013 decemberében 979 dollárról fordult lefelé, január 15-én már csak 177 dollárt ért.

Párhuzamok a tulipán válsággal

A pénzügyi buborékok viszonylag ritkán alakulnak ki, azonban rettenetes károkat tudnak okozni.

Mi az a pénzügyi buborék?

A pénzügyi- vagy ingatlanpiacokon előforduló jelenség. Azt jelenti, hogy a különböző értékpapírok árfolyamának növekedése elszakad az értéküket hosszú távon meghatározó reál- (fundamentális) tényezőktől. A buborékok általában az értékpapírok keresletét kiváltó átmeneti hatás (várakozások, spekuláció, alternatív befektetési lehetőségek átmeneti lehetetlenülése stb.) eredményeként alakulnak ki, kipukkanása azt jelenti, hogy az értékpapír árfolyama a kiinduló árfolyam alá zuhan.

Forrás: Dr. Vigvári András – A pénzügyek alapjai

Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója szerint a bitcoin körüli hisztéria rosszabb, mint ami anno kialakult Hollandiában a tulipánválság idején.

A holland tulipánválság alapja az volt, hogy Európában luxuscikknek számított a tulipán a XVI. századig. Azonban Hollandia kereskedelmi előretörésével a Török Birodalomból származó tulipánhagymák elérhető közelségbe kerültek, és egy nagyobb szállítmányon

így akár 400 százalékos profitot is lehetett realizálni.

A tulipán nagyon népszerű lett Hollandiában, különösen a többszínű, cirmos fajták lettek igen keresettek. A többszínűséget azonban egy vírus okozta, amely nagyon lassan szaporodott, így a vegyes színű virágból hiány volt.

A több színben pompázó tulipánok drágábbak voltak Forrás: Thinkstock

A nagy kereslet miatt azonban egyre többen kezdtek el tulipánt termeszteni, 1629-ben már körülbelül 1000 tulipánfajta létezett.

Párhuzam: a kirívó profit reményében nemcsak, hogy tömegek kezdtek el bitcoint bányászni, de tömegesen jelentek meg a kriptovaluták különböző fajtái.

A tulipánhagymák népszerűsége rohamosan terjedt, ugyanis 1634-re Franciaországban is megnőtt a kereslet a virág iránt, így a holland piacokon megjelentek a spekulánsok.

Párhuzam: a bitcoinnal nemcsak az kereskedhet, aki rendelkezik vele, hanem lehet „fogadni" annak esésére és emelkedésére is.

Sokan vesztették el a fejüket a tulipán miatt Forrás: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel

A tulipánmánia 1636-ban érte el a csúcsát, ekkor már a tőzsdén is lehetett kereskedni a hagymával.

Gyakorlatilag határidős piacok jöttek létre, sőt még ki sem nyílt, jövőbeli tulipánhagyma-szállításokra is születtek megbízások. A pletykák a piacokon, kocsmákban terjedtek.

Párhuzam: ez az információáramlás napjaink online fórumaihoz hasonlítható.

Mivel mindenki azt halotta a másiktól, hogy a tulipánhagyma jó üzlet, sőt láthatott embereket meggazdagodni ezen, ezért mindenki be akart szállni a bizniszbe. Ennek eredménye az lett, hogy az árak teljesen elszálltak. Volt olyan,

hogy egy tulipánhagyma 10-szer cserélt gazdát egy nap,

és egy képzett munkás tíz évi bérét kérték érte.

Hollandia a mai napig a tulipánok fellegvára. A képen az amszterdami Dam tér látható Forrás: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel

Végül 1637-ben egy haarlemi árverésen nem jelentek meg a vevők, és rengeteg tulipán maradt az árusokon. Mivel mindenki szabadulni akart a rajta maradt tulipántól, az árak beszakadtak.

Párhuzam: Jelenleg úgy tűnik, hogy aki teheti, még most kiszáll a kriptovaluták piacáról, ezt jól mutatja az árfolyam drasztikus zuhanása.

Hogy pontosan hol ér véget a bitcoin esése, és hogy valóban buborékról beszélünk-e, azt csak a jövő fogja megválaszolni. Egy dolog azonban biztos: aki kerüli a kockázatot, az messze kerülje el a kriptovaluták világát.