Bemutatták az új iPhone-t, és kiderült, miért jó gyakran munkahelyet váltani

Apple, Iphone 8, bemutatás
Apple CEO Tim Cook speaks about the new iPhone X during a media event at Apple's new headquarters in Cupertino, California on September 12, 2017. / AFP PHOTO / Josh Edelson
Vágólapra másolva!
Rengeteg érdekesség történt a gazdaság terén az elmúlt héten. Amerikában bemutatták az új iPhone-t, de a piac nem volt elragadtatva. Kiderült, hogy mennyi idő alatt juthatnak a magyarok saját ingatlanhoz, és mennyi idő alatt lehet idehaza eladni egy lakást. Dániában pedig lebontották az első tengerre épített szélfarmot.
Vágólapra másolva!

Lebontották a világ első tengeri szélfarmját

A Vindeby 1991-es átadása óta szolgáltatta a környezetbarát energiát Dániától dél-keletre. A szélturbina összesen 243 gigawattórát termelt, és 200 háztartást látott el tiszta energiával.

A kép illusztráció Forrás: Energianet.dk

A turbina egyes részeit újrahasznosítják, a pengék egy része pedig egy dán kutatási projekthez kerül. Dániában összesen 30 000 ember dolgozik a szélenergia hasznosításával összefüggő területeken, az iparág pedig 90 milliárd dán korona, azaz 1200 milliárd forint körüli bevételt jelent az államnak.

A befektetők nem voltak elragadtatva az új iPhone-tól

Magyar idő szerint kedd este mutatta be az Apple a legújabb csúcstelefonját. Vagyis igazából kettőt, hiszen az előzetes kiszivárogtatások igaznak bizonyultak, így megérkezett az iPhone 8 és az iPhone X.

Forrás: AFP/Josh Edelson

A bemutatók után általában emelkedni szokott az Apple részvénye, most viszont zuhant. A legnagyobb esés eddig a 2013-as bemutató után volt. Akkor 5,44 százalékot esett a részvény ára.

Sok időbe telik saját lakást venni, de az eladás is időigényes

Országosan csaknem 8 évnyi átlagjövedelem szükséges ahhoz, hogy valaki saját ingatlant tudjon venni. Ennek egyik oka, hogy a jövedelem az utóbbi három évben csak 20 százalékkal nőtt, míg a lakások ára 40 százalékkal. Pest megyében 10,5 évbe telik saját ingatlant venni, míg Heves megyében "csak" 6,5 év, Tolnában pedig 6 év.

Forrás:flatart

Leggyorsabban, 55 nap alatt, a panelek találnak gazdára, a megyei jogú városokban pedig 57 nap az értékesítési idő. A fővárosban kelnek el a leggyorsabban a lakások, átlagosan 80 nap alatt, viszont ez hatalmas növekedés a két évvel ezelőtti 55 naphoz képest.

Pukkadni látszik a bitcoin lufi

Kína bekeményített a bitcoinnal szemben, és bezárta az országban található összes bitcoinváltót. Emellett több gazdasági szakember is élesen kritizálta a kriptovalutákat.

Forrás: AFP/Karen Bleier

A kínai intézkedések hatására 43 százalékot csökkent a bitcoin értéke, és jelenleg is zuhanó tendencia figyelhető meg. Ha minden így marad, akkor a holland tulipánválsághoz hasonló jelenségnek lehetünk szemtanúi.

Megmutattuk, miért érdemes gyakran állást váltani a fiataloknak

A bővülő kapcsolatrendszer és a tapasztalatszerzés mellett a fizetés is nagyon fontos oka annak, hogy miért érdemes kétévente, de akár évente is állast változtatni a fiataloknak.

Forrás: AFP/Cultura Creative/Emma Innocenti / Image Source/Innocenti

Míg az állandó munkahelyen nehezebb fizetésemelést kérni, addig sokkal egyszerűbb egy új cégnél, állásinterjú alatt kialkudni a jobb fizetést. A cégek sem jutalmazzák a hűséget úgy, mint régen, viszont a túl sok váltás még mindig rosszul nézhet ki az önéletrajzban.

Jól teljesít a hazai építőipar

A KSH adatai szerint júliusban az építőipari termelés volumene 22,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. A megkötött új szerződések is emelkedett az előző évihez képest 3,8 százalékkal.

Forrás: AFP/Eric Feferberg

Új pénzt kaptak az angolok

Hivatalosan is forgalomba került Angliában az új tízfontos bankjegy, és szeptember 14-től már fizetni is lehet vele. A vegánok fakadtak ki először a hasonló anyagú ötfontos bankjeggyel kapcsolatban, mert az nyomokban marhafaggyút tartalmaz.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Money Sharma

A bank kísérletezett a pálmaolajjal is, de az meg a Greepeace-nek nem tetszett. A papírról műanyagra váltásnak köszönhetően nagyjából 2,5 szeresére nőhet a bankjegy élettartama.

Olcsóbb lett a benzin

Örülhetnek az autósok, hiszen a Mol a héten bruttó 3 forinttal csökkentette a 95-ös benzin árát, a gázolaj ára viszont változatlan maradt.

Forrás: MTI/Komka Péter

Az autóiparban dolgozók sem panaszkodhattak, hiszen az autógyárak a nyár utolsó hónapjában leálltak, ezért hosszú pihenőt kaptak a dolgozók. Ennek következtében viszont lassult a júliusi ipari termelés. Jó hír, hogy az unió szerint teljesen átláthatóak a magyarországi közbeszerzési eljárások, és ennek alapján az európai élmezőnybe tartozunk.