Vizsgálat indul az élelmiszerek kettős minőségével kapcsolatban

élelmiszer, termelés, ensz, oecd, előrejelzés
Mindenből jut az asztalra, csak nem mindenkinek egyformán
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság egymillió eurót adna vizsgálatokra, azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek az élelmiszerek kettős minőségére gyanakszanak. A terveket Vera Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa jelentette be.
Vágólapra másolva!

Jourová közölte azt is, hogy az élelmiszerek minőségének vizsgálatára a bizottság egymillió eurót különít el idei költségvetésből és további egymillió eurót pedig a tesztelési módszerek kidolgozására fordítanak.

A biztos arra számít, hogy az ellenőrzések több terméknél is különbségeket mutatnak majd ki minőségben és összetételben.

Forrás: iStock

Amennyiben ez bebizonyosodik, akkor eljárást kell kezdeményezni a gyártókkal vagy a forgalmazókkal szemben.

Vera Jourová hangsúlyozta, hogy az illetékes nemzeti szerveknek önállóan kell meghatározniuk hogyan érik el azt, hogy a vitatott termékek eltűnjenek a polcokról, vagy javuljon azok minősége.

Az élelmiszerek kettős minőségének problémájára a csehek már néhány éve felhívták a figyelmet. Majd a közelmúltban a visegrádi csoport is fellépett a probléma megoldásának érdekében. Az Európai Bizottság elősször nem szeretett volna foglalkozni a kérdéssel, de Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke heti évértékelő beszédében már azt mondta, hogy ez a gyakorlat elfogadhatatlan.