A horvátok elhalasztják az ingatlanadót

Horizontal
Andrej Plenkovic, head of Europian Parliament delegation, attends a press conference in Kiev on October 27, 2014, a day after parliamentary election in Ukraine. The pro-Western winners of Ukraine's parliamentary poll negotiated the formation of a ruling coalition, but fighting with pro-Russian insurgents highlighted obstacles to their promises of peace and close ties to the European Union. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV / AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
A kormány elfogadta azt a törvénymódosítási javaslatot, mely törli az ingatlanadóra vonatkozó szabályozást. A módosítást azonban még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.
Vágólapra másolva!

Andrej Plenkovic, horvát kormányfő szerint a törvény nem volt egyértelmű és zavart okozott a közvéleményben, valamint az ezzel kapcsolatos hamis információk feszültséget okoztak az állampolgárok körében, ezért volt szükség a szabályozás törlésére.

Az ingatlanadóról hozott törvényt, a kormányreformok részeként, még tavaly év végén fogadta el a horvát parlament.

Célja az volt, hogy bevételi forráshoz jussanak az önkormányzatok.

Andrej Plenkovic elmondta, hogy nem értékadóról volt szó, hanem a kommunális adót és más létező, az ingatlanokra vonatkozó illetéket vont volna össze egy igazságosabb és hatékonyabb adóformává.

Andrej Plenkovic, horvát kormányfő Forrás: AFP/Vasily Maximov

Zdravko Maric, a horvát pénzügyminiszter kifejtette, hogy

az ingatlanadó 2 milliárd kuna (82,4 milliárd forint) könnyítést hozott volna az állampolgárok és a horvát gazdaság számára.

Az ingatlanadóról szóló törvény 2018. január elsejétől lépett volna életbe, de a folyamatos tüntetések és a Lipa nevű, adófizetőket képviselő egyesület aláírás gyűjtése miatt beadta a derekát a kormány.