Új mezőgazdasági forradalmat hozhatnak az agro-tech megoldások

Holstein tehén
Pastoral farming is the rearing of livestock in the agricultural industry. This is a common form of farming in the north of England due to a number of environmental influences including weather and topography. Cattle are reared for the production of meat and milk. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Hamarosan nincs menekvés a teheneknek az USA-ban sem: a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalata, az amerikai Cargill bejelentette, hogy az Egyesült Államokban is bevezeti azt a digitális platformot, mely képes a szarvasmarhatartással összefüggő, nagy mennyiségű adat átfogó elemzésére. A spanyol és olasz termelőknél bemutatott alkalmazásban a jószágok életkörülményeit és élelmezését mutató adatok kiemelten fontosak, nem véletlenül. A cél, hogy az állatok minél több tejet adjanak, ehhez pedig az kell, hogy komfortosan érezzék magukat.
Vágólapra másolva!

Alig néhány hónap kell csak ahhoz, és az Egyesült Államok szarvasmarha-tartóit digitális eszközeiken láthatják, miként kell megváltoztatni a tartási körülményeket ahhoz, hogy a haszonállatok több tejet adjanak. A digitális technológiáknak köszönhetően ugyanis nem lesz többé titok, miből mennyit egyenek a tehenek, vagy gazdájuknak mire kell figyelni ahhoz, hogy nőjjön a tejtermelés. Big data elemzéssel és komplex analitikával boldog és több tejet adó szarvasmarhákkal lehet hamarosan találkozni az amerikai gazdaságokban is.

Marhatartás digitálisan

A Cargill nem az egyetlen vállalat, mely figyelmét a digitális technológiák mezőgazdasági alkalmazhatósága felé fordítja. Például a Deere & Co.,

a világ legnagyobb, gazdálkodáshoz szükséges eszközöket gyártó vállalata 305 millió dollárt fizetett egy szilícium-völgyi vállalatért, amely kisgépek technológiai fejlesztésére specializálódott.

Hamarosan digitális megoldások segítenek abban, hogy még jobban érezzék magukat Forrás: AFP/NurPhoto/Jonathan Nicholson

A vállalatok úgy látják, hogy a big data módszerek, a digitalizáció és mindazok a technológiák, melyek más iparágakban már jelen vannak, alapvetően formálják át a mezőgazdasági termelés mindennapjait is. Nem csak a nagyvállalatoknak, hanem a farmereknek is elemi érdekük a produktivitás növelése, melyhez az információs technológiák komoly segítséget nyújthatnak.

A Goldman Sachs becslése szerint, 2050-re 240 milliárdos biznisszé nőheti ki magát a digitális eszközök mezőgazdasági alkalmazása.

A legoptimistább szereplők egyenesen új mezőgazdasági forradalmat vetítenek előre a digitális technológiáknak köszönhetően. A mezőgazdasági termelésből származó bevételek szerkezete megváltozik, ami az elérhető profitra is hatással lesz.

A fejlett algoritmusok megkönnyítik a tehenek dolgát

Azt, hogy a digitális technológiáknak, a mezőgazdasági adatok elemzésének mekkora jelentősége van, jól mutatja az olasz főpróba. A Cargill jelentése szerint,

közel 12 százalékkal hatékonyabban termeltek azok az ottani gazdaságok, melyek támaszkodtak az alkalmazás nyújtotta lehetőségekre.

A szarvasmarhák tartási körülményeinek optimalizálása révén a költségek is csökkentek.

A tartási körülmények javítása nagyobb tejhozamot eredményezhet az állatoknál Forrás: MTI/Rosta Tibor

Ezek a kedvező tapasztalatok sarkallták arra a vállalatot, hogy az Egyesült Államokban is bevezesse a platformot az ottani gazdálkodók számára.

A rendszer egyik alapja az, hogy a korábbi tejtermelési adatokat összegyűjtve, integráltan kezeli, ez alapján pedig sokkal megalapozottabb kalkulációkra képes a tejet adó jószágok teljesítménye érdekében.

Miközben tehát a tehenek tartási körülményeit mind optimálisabbá tehetik a farmerek és a nagyüzemi tartók az új platform segítségével, a vállalatnak már meg is vannak a következő célterületei. Jelzésük szerint, a mezőgazdaság digitális átállásának következő lépcsője az akvakultúra területe lehet.

A cikk megjelenését az MVM Edison program támogatta!