Kevesebb olaj van készleten, mert nőtt a kereslet

Vágólapra másolva!
Csökkenni kezdett az olajkészleti fölösleg a globális piacon, mert a vártnál nagyobb volt az európai és amerikai kereslet - állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség.
Vágólapra másolva!

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet szeptemberi jelentésében a kereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését napi 1,5 millió hordóról 1,6 millióra növelte.

Az OECD tagállamainak részéről jelentkező keresletnövekedés a vártnál erősebb, különösen Európában és az Egyesült Államokban - mutattak rá az energiaügynökség szakértői.

Az olajszükséglet növekedése azt eredményezte, hogy a második negyedévben

napi 2,3 millió hordóval ugrott meg a kereslet.

Utoljára 2015 közepén volt ilyen erős a növekedés.

Kínálati oldalról augusztusban csökkent először, mégpedig napi 720 ezer hordóval a globális kitermelés szintje nem tervezett leállások, illetve tervezett karbantartási munkálatok miatt.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez tartozó országok együttes kitermelése öt hónapja először csökkent augusztusban a Líbiában kiújult harcok miatt. Napi kitermelésük 210 ezer hordóval

32,67 millió hordóra esett vissza.

A 35 iparilag fejlett országot tömörítő OECD kereskedelmi olajtartaléka júliusban stagnált, 3 milliárd 16 millió hordón maradt, ami csak 35 millió hordóval haladja meg az ötéves átlagot.

A Brent és a WTI ára emelkedésre váltott

a jelentés közzététele után.

Csütörtök kora délután az északi-tengeri Brent könnyűolaj 46 centtel drágult az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. Eddigi napi csúcsán 54,74 dollárba került a Brent. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 50 centtel, nőtt a New York-i árupiacon. Napi mélypontját 48,12 dolláron, eddigi csúcsát pedig 48,77 dolláron ütötte meg.