Csalódott a piac az új iPhone miatt

Apple, Iphone 8, bemutatás
Apple CEO Tim Cook speaks about the new iPhone X during a media event at Apple's new headquarters in Cupertino, California on September 12, 2017. / AFP PHOTO / Josh Edelson
Vágólapra másolva!
Az Apple tegnap bemutatta új iPhone modelljeit, amelyek több technikai újítást is tartalmaznak. Azonban ezek jelentős része már korábban kiszivárgott, így a tőzsdét nem nagyon nyűgözte le a keddi prezentáció. Az árfolyam minimálisan, de esett, ezek ellenére nem kell sajnálni az Apple részvényeseit.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint kedd este megtartotta szokásosnak mondható bemutatóját az Apple, amelyen először láthatta a közönség az új iPhone 8-as, 8S-es illetve iPhone X modellt.
A bemutató megosztotta az elemzőket, és

ez a bizonytalanság az Apple részvényeinek árfolyamán is megmutatkozott.

Az iPhone bemutatók általában a részvények emelkedésével járnak együtt, tegnap estig négyszer fordult elő, hogy a papírok csökkentek. A legnagyobb blama 2013-ban következett be, az iPhone 5S/C tetszett legkevésbé a tőzsdei szereplőknek.

Ekkor 5,44 százalékos volt a zuhanás.

Az iPhone 8 és X bemutatása után is mínuszban zártak kedden az Apple papírjai, viszont a csökkenés csak 0,4 százalékos volt.

Ötödik alkalommal csökkent az árfolyam Forrás: Origo, Nasdaq

Még mielőtt bárki temetni kezdené a techóriást, fontos megjegyezni, hogy a bemutató napja csak egyetlen apró faktor abban, hogy egy termék sikeres lesz-e vagy sem. Ugyan az ott elhangozottak az első hivatalos információk,

a piac már a kiszivárgott előzetes hírek alapján beárazta a terméket.

A bejelentés utáni minimális csökkenést úgy is lehet értelmezni, hogy a várakozások többé-kevésbé bejöttek, egyedül a 128/256 gigabájtos háttértárakkal kapcsolatos tipp nem talált (helyette 64/256 lett).

Az árfolyam azt is jelzi, hogy nem történt olyan igazán váratlan, pozitív bejelentés sem, amire felkapná a piac a fejét.

Tim Cook bemutatja az iPhone X-et Forrás: AFP/Josh Edelson

Emellett az árfolyamra később hatással lehetnek a tesztek eredményei, a felhasználói visszajelzések, illetve legfőképp az előrendelési és eladási számok.

Ebben a tekintetben az Apple mindig jól teljesített.

A CNBC a tegnapi esemény előtt felhívta arra a figyelmet, hogy míg az S&P 500 papírjai 11 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben,

addig az Apple-nél 39 százalékos volt a növekedés.

Hosszú távon stabil a növekedés Forrás: Origo, Nasdaq

Ahogy a fenti ábrából jól látszik, azok ellenére, hogy vannak kisebb-nagyobb hullámvölgyek a vállalat történetében, de az árfolyam stabilan nő. Míg az első Apple bemutató idején még 13,22 dollár volt egy részvény, addig 2017. szeptember 12-án már 160,86 dollárral zárt.

Ez 1216 százalékos növekedés.

Korábban az elemzők arra számítottak, hogy az eladások száma decemberig elérheti a 86,8 milliárd dollárt,

ami jóval magasabb, mint a 78,4 milliárdos egy évvel korábbi bevétel.

Azonban kiderült, hogy az új modellek a vártnál később, leghamarabb novemberben juthatnak el a vásárlókhoz, így az eladások egy jelentős része – a karácsonyi időszak ellenére is – átcsúszhatnak 2018 elejére.

Kérdéses a telefon sikere Forrás: AFP/2017 Getty Images/Justin Sullivan

A bevételeket azonban megdobhatja, hogy a telefonok átlagára folyamatosan emelkedik.

Míg tavaly 695 dollár volt, 2017-ben 729 dollár, addig az új modellek (8, 8S, és X) ezt jócskán megdobhatják, hiszen az X modellek 999 (64 GB) és 1149 (256 GB) dollárért kaphatóak.

Hogy pontosan mennyire vonzó az új generáció, az a jövő februári jelentési időszakban kiderül.