Ausztria meglepő módon pörgetné gazdaságát

Legjobb síparadicsomok Európában
Kitzbuhel and the Wilder Kaiser mountain range, Tirol, Austrian Alps, Austria, Europe
Vágólapra másolva!
Napjainkban egyre alacsonyabbak a kamatok a mérsékelt inflációs környezet miatt. Ezért a kötvények hozama sem vonzó, így különböző trükkökkel próbálják egyes országok ezt az értékpapírt vonzóvá tenni. Ausztria most olyan kötvény kibocsátását tervezi, amelyre korábban nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Ausztria meglepő lépésre szánta el magát, és azt fontolgatja,

hogy 100 éves kötvényt bocsát ki.

Ha ez bekövetkezik, akkor Ausztria lesz az első olyan ország az eurózónában, amely nyilvánosan évszázados kötvényt bocsát ki.

A rendkívül hosszú kötvények azért jöttek divatba, mert jelenleg nagyon alacsonyan vannak a kamatok, így az emberek más befektetetési formákhoz fordulnak.

Az időtáv megnövekedésével értelemszerűen a kockázat is nő, ami magasabb kamatot eredményez.

Csúcsot dönthet Ausztria Forrás: robertharding/Gavin Hellier/Gavin Hellier

Ausztria nem először fordulna ehhez az eszközhöz, tavaly 2 milliárd euró értékben 70 éves kötvényeket bocsátott ki 1,53 százalékos kamatra – írja a Wall Street Journal.

Hogy pontosan mekkora kamattal kínálná Ausztria a 100 éves kötvényt, azt egyelőre nem tudni, és ennek oka, hogy

nincs egyetlen referenciaadat sem ezen az időtávon.

A döntés még nem végleges, az osztrák jegybank a befektetők körében végzett felmérés eredményének tükrében fog határozni.

Az alpesi ország mindössze a harmadik európai nemzet, amely ilyen módon kíván pénzhez jutni. Korábban Írország és Belgium volt, amely 100 millió euró értékben értékesített évszázados értékpapírokat, de az zártkörű kibocsátás volt.

Európán kívül Argentína és Mexikó lépett hasonlót.

A cégek körében is ritka ilyen hosszú távú papírokat kibocsátani, két francia állami vállalat, egy vasúttársaság (SNFC), és az elektromos művek (Electricité France SA) a két európai példa. Mindkét esetben 25 millió eurós volt a kibocsátás.