Kína nekiment a bitcoinnak

Bitcoin
This June 17, 2014 photo taken in Washington, DC shows bitcoin medals. Bitcoin uses peer-to-peer technology to operate with no central authority or banks; managing transactions and the issuing of bitcoins is carried out collectively by the network. AFP PHOTO / Karen BLEIER
Vágólapra másolva!
Kína újabb intézkedéseket tett a kriptovaluták ellen. Ezúttal egy olyan célpontot választott a kormány, amely sokak szerint érinthetetlennek számított. Az ország most a bitcoint támadta meg.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal értesülései szerint a kínai hatóságok arra készülnek, hogy bezárják a bitcoint váltó helyeket. A kínaiak már többször hangot adtak aggodalmaiknak, miszerint a digitális valuták sebezhetővé teszik a gazdaságot.

Kína az intézkedéssel azt szeretné megakadályozni, hogy a tőke a digitális pénzekbe áramoljon.

A bitcoin zuhanni kezdett a kínai intézkedések hírére Forrás: Bitcoincharts

A világ második legnagyobb gazdasága az utóbbi időben boszorkányüldözést folytat a virtuális pénzek ellen, és ez hatalmas csapás lehet az egész szektor számára.

A bitcoin, a legnagyobb kriptovaluta, elértéktelenedése az összes többi kisebb pénzre is hatással lehet.

A hírek hatására a bitcoin értéke 15 százalékot zuhant, 4600 dollárról 4000 dollár alá zuhant.

Kína számít a világ legnagyobb bitcoin kitermelőjének, és az összes kereskedés 80 százalékát jüanban bonyolítják le. Kínában találhatók a legnagyobb kritptovaluta váltók is, a Bitfinex, OkCoin, és a BTCC a piaci részesedés 45 százalékával rendelkeznek.

Az egyre népszerű bitcoint valószínűleg már régóta ellenségnek látta a kínai állam, és attól tarthattak, hogy veszélyt jelenthet a ország pénzére nézve, különösen úgy, hogy néhány kínai nagybefektető az előző évben bitcoinnal fogadott a jüan ellen.

Forrás: AFP/Karen Bleier

Azonban nem mindenki hisz abban, hogy a hír igaz. A BTCC vezetője tweeteren kérdezte meg az embereket, hogy szerintük igaz-e a hír vagy sem.

A válaszadók 83 százaléka szerint a hír kacsa, és csak a pánikkeltés volt az oka.

A hír hatására az árfolyam magára talált, ahogy a fenti ábrán is látszik, jelenleg 4300 dollár felett jár.

Nem ez az első eset, hogy Kína nekiment a bitcoinnak. Már 2013-ban megtiltották a bankoknak és a pénzügyi intézeteknek, hogy használják a kriptovalutát, azonban eddig a pontig a váltókat és a különböző bitcoin kereskedőhelyeket békén hagyták.

Az előző héten írtuk róla, hogy Kína illegálissá nyilvánította az ICO folyamatokat.